sfaturi pentru părinţi

Studiu: Copiii acționează agresiv ca urmare a jocurilor violente pe care le joacă pe computer

game

The Christian Institute, 24 martie 2014

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

O echipă de cercetători de la Iowa State University au realizat un studiu pe un eșantion de 3.000 de băieți și fete, timp de trei ani, urmărind cât timp petrec aceștia la jocurile pe computer, gradul de violență al jocurilor practicate, precum și schimbările comportamentale pe care acestea le-au cauzat.

„Copiii, care în mod repetat joacă pe calculator jocuri violente, acționează în viața reală în modul în care li se prezintă pe ecran”, concluzionează studiul.

Cercetătorii au descoperit că, în timp, copiii încep să gândească tot mai agresiv și își pierd sensibilitatea la violență.

Studiul arată, de asemenea, că în momentul în care sunt provocați acasă sau la școală, acești copii vor reacționa într-o manieră similară cu cea practicată în jocuri.

Deși băieții au declarat că petrec mai mult timp decât fetele, jucând astfel de jocuri, efectele înregistrate s-au dovedit a fi identice la ambele grupe.

Douglas Gentile, autorul principal al acestui studiu, a concluzionat:

„Dacă practici ceva frecvent, îți rămâne această informație sedimentată în minte. Faptul că nu ai mai cântat la pian ani de zile, nu te împiedică să te așezi din nou la pian și să cânți ceva”.

„Același lucru se întâmplă și cu jocurile violente”, adăugă Douglas Gentile, “Ele te îndeamnă să devii vigilent cu cei din jur, privindu-i ca pe eventuali dușmani, îți induc ideea că este acceptabil să răspunzi agresiv la o provocare și determină desensibilizarea copilului la consecințele violenței”. Și toate acestea se produc printr-o practică frecvență a jocului, care are rolul de a sedimenta aceste idei.

Craig Anderson, co-autorul acestui raport, explică: „Jocurile video agresive reprezintă un model pentru agresiunea fizică”. El spune că aceste jocuri “își răsplătesc jucătorii atât pentru gradul de alertă în care se află față de intențiile ostile, cât și pentru utilizarea comportamentului agresiv în rezolvarea conflictelor”.

„Practicarea unui asemenea comportament agresiv în timpul jocului, dezvoltă abilitatea jucătorilor de a gândi agresiv, sporind agresivitatea lor în viața reală”, a continuat el.

Un studiu anterior, realizat de aceeași echipă, a constatat că și jocurile pe calculator, filmele sau programele TV cu conținut pozitiv, influențează comportamentul, dar de această dată în mod pozitiv”.

Un comunicat de presă de la Iowa State University a concluzionat: “În combinație, aceste studii evidențiază faptul că, în funcție de conținutul jocurilor video pe care tinerii le practică – prosocial sau antisocial, li se formează și caracterul ce le va determina comportamentul în viața reală.

 

Traducere: Elena Jurcă

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button