opinii

Pe cine a nominalizat Trump pentru Curtea Supremă a SUA și ce înseamnă aceasta

de Cristina Popescu, Facebook

Președintele Trump l-a nominalizat pentru Curtea Supremă a SUA pe Brett Kavanaugh, 53 de ani, pentru a servi ca judecător la Curtea Supremă a SUA.

Absolvent de Yale, lăudat imediat după nominalizare chiar în NY Times de profesorul Universității Yale Akhil Reed Amar -care l-a avut student- ca având toate datele și cele mai înalte calificări dintre toți candidații și judecătorii americani pentru această funcție, fiind nu doar un jurist de excepție si și foarte bine pregătit în istorie, Brett Kavanaugh este un constituționalist originalist, care consideră că judecătorul trebuie să interpreteze legea așa cum a fost scrisă în contextul istoric în care a fost scrisă, nu să o scrie el prin deciziile date. I-a fost asistent judecătorului care s-a retras, Anthony Kennedy, în prezent e judecător al Curții de Apel pentru Districtul Columbia.

A dat soluții restrictive în privința imigrației, a protejat Amendamentul al doilea (dreptul la armă), a anulat în instanță prevederi ale Obamacare.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

E drept, la audierile din Senat din 2006 pentru confirmarea ca judecător în Circuitul Curților de Apel, fiind întrebat despre opinia sa în privința deciziei Roe & Wade a spus că, în calitate de judecător, o va respecta integral pentru că este un precedent al Curții Supreme. Totuși, ceea ce a spus a spus în calitate de nominalizat pentru o curte inferioară, obligată a priori la respectarea deciziilor Curții Supreme.

Audierile se anunță dificile; senatorul McCain nu poate participa la vot, fiind grav bolnav, republicanii au o majoritate fragilă (50-49) iar două senatoare republicane, cele de Alaska și Maine au amenințat că nu-l vor vota dacă nu dă asigurări că nu opinează pentru reviriment jurisprudențial în domeniul avortului. Pe de altă parte, există senatori democrați din state conservatoare care, probabil, nu vor dori să riște în alegerile din noiembrie votând împotriva nominalizatului.

Astăzi nominalizatul urmează să se întâlnească cu liderul majorității republicane din Senat (Mitch McConell) și cu vicepreședintele Pence (care asigură votul decisiv în caz de balotaj) pentru a stabili probabil calendarul audierilor.

Citește mai multe opinii de Cristina Popescu


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button