Uncategorized

O știre extraordinară: Tratamentele pentru cancer nu dăunează copiilor nenăscuți

cancer1

National Right to Life News, 1 octombrie 2015

Un studiu prezentat pe data de 28 septembrie în cadrul European Cancer Congress din Viena și publicat simultan în The New England Journal of Medicine arată că femeile însărcinate diagnosticate cu cancer nu trebuie să amâne tratamentul sau să avorteze.

„Rezultatele noastre arată că frica față de tratamentul pentru cancer nu este un motiv de a avorta. Tratamentul pe timpul sarcini nu trebuie amânat și se poate face chiar și chimioterapie”, a declarat profesorul Frederic Amant, doctor ginecolog oncolog de la Spitalul Universitar Leuven din Belgia. „De asemenea, studiul arată că bebelușii suferă mai mult dacă se nasc prematur decât din cauza chimioterapiei, așa că este de preferat evitarea nașterii premature decât a chimioterapiei”.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Profesorul Amant a mai menționat: „În multe cazuri, la decizia medicilor, femeilor li s-a provocat nașterea prematură pentru a continua tratamentul după naștere”. Concluzia lui? „Nașterea prematură este o problemă pentru acești copii, însă chimioterapia nu este”.

Studiul a fost realizat pe 129 de copii ale căror mame, fiind diagnosticate cu cancer în timpul sarcinii, au fost expuși chimioterapiei, terapiei cu radiații sau ambele și un grup de 129 de copii născuți din mame care nu aveau cancer.

Potrivit reporterul Robert Preid de la revista HealthDay, bebeluși au fost observați la 18 luni și la 3 ani.
„Comparativ cu grupul de control, nu am găsit diferențe semnificative în dezvoltarea mentală la copiii expuși chimioterapiei, radioterapiei sau doar a operaților”, a declarat profesorul Amant și profesorul Antoni de la spitalul Leewenhoek din Olanda.

De asemenea, nici numărul de cicluri de chimioterapie din timpul sarcinii, care au variat între 1 și 10, nu a influențat starea copiilor.

Constatările cognitive s-au bazat pe un examen neurologic și un test numit Scara Bayley pentru Dezvoltarea Copiilor, raportează NewYorkTimes. Peste jumătate dintre mamele copiilor aveau cancer la sân și 16% cancer la sânge.

Profesorul Peter Naredi, copreședinte al European Cancer Congress, a declarat: „Aceste ultime rezultate ar trebui să fie liniștitoare pentru femeile însărcinate diagnosticate cu cancer și care, în mod firesc, sunt îngrijorate în legătură cu calea ce trebuie urmată, nu doar pentru ele cât și pentru bebelușii lor”.

Naredi, care nu a fost implicat în studiu, a adăugat: „Deși este necesară urmărirea pe termen lung a acestor copii, mesajul important în acest moment este acela că doctorii nu doar că trebuie să pornească cât mai repede tratamentul pentru cancer, dar trebuie, de asemenea, să încerce să mențină sarcina cât mai aproape de termen”.

Traducere: Mihaela Bejan


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button