Nouă lege impune responsabil ideologic pentru firmele cu minimum 50 de angajaţi: „Vechiul şi îmbătrânitul responsabil cu propaganda, resuscitat ca expert în egalitatea de şanse”

Firmele private cu peste 50 de angajaţi au obligaţia să prevadă în organigramă un expert în egalitate de şanse. Nerespectarea obligaţiei va atrage o amendă de la 3.000 lei la 100.000 lei, informează profit.ro. Expertul va beneficia de cursuri de formare şi va fi responsabil cu combaterea discriminării şi „violenţei de gen” şi a hărţuirii sexuale la locul de muncă.

Redăm comentariul unei utilizatoare de Facebook din Bucureşti despre noua lege:

Pe vremea lui Ceaşcă se găsea, în fiecare întreprindere sau instituţie de stat, câte un activist de partid (comunist, pentru cei tineri), responsabil cu învăţământul ideologic şi cu vegherea şi păstrarea spiritului revoluţionar al angajaţilor („responsabilul cu propaganda”).

Credeaţi, ca şi mine, că am scăpat de ei după revoluţie?
Am scăpat, dar numai până acum.

Vechiul şi îmbătrânitul responsabil cu propaganda, mort ca formă fără fond şi ca organizator de piese de teatru politic numite „şedinţe de partid” se vrea a fi resuscitat în zilele noastre tot ca responsabil ideologic, dar sub noua denumire – la fel de lemnoasă, însă Euro-friendly – de „expert în egalitatea de şanse”, şi care va avea ca atribuţii tot „prelucrarea” ideologică, prezentarea de referate, încheierea de procese-verbale şi simularea unor şedinţe:

„În desfăşurarea activităţii, expertul, tehnicianul sau persoana desemnată cu atribuţii în domeniul egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi au ca atribuţii principale:
– analizează contextul de apariţie şi evoluţie a fenomenului de discriminare de gen, precum şi nerespectarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi recomandă soluţii în vederea respectării acestui principiu;
– formulează recomandări/observaţii/propuneri în vederea prevenirii/gestionării/remedierii contextului de risc care ar putea conduce la încălcarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, cu respectarea principiului confidenţialităţii;
– elaborează planuri de acţiune privind implementarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi în care să fie cuprinse cel puţin: măsuri active de promovare a egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi eliminarea discriminării directe şi indirecte după criteriul de gen, măsuri privind prevenirea şi combaterea hărţuirii la locul de muncă, măsuri privind egalitatea de tratament în ceea ce priveşte politica de remunerare, promovare în funcţii şi ocuparea funcţiilor de conducere.
– elaborează, fundamentează, evaluează şi implementează programe şi proiecte în domeniul egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi”

etc etc

Sursa: Cristina Popescu

Citeşte şi Reacții la declarația lui K. Iohannis că 70% din instituții vor avea experți în egalitatea de gen


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.