familie

Întrebarea de la Referendum va fi: „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”

Marți, 18 septembrie 2018, guvernul a decis că referendumul pentru căsătorie va avea loc pe parcursul a două zile, 6-7 octombrie 2018, și că întrebarea de pe buletinele de vot va fi:

Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?

Vor fi două variante de răspuns:

DA
NU

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

DA vor alege cei care sunt de acord cu clarificarea defininției căsătoriei în Constituție prin înlocuirea cuvântului „soți” din art. 48 cu sintagama „un bărbat și o femeie”.
NU vor alege cei care nu vor să protejeze căsătoria și familia naturală în înțelesul lor tradițional, intenționat și de legiuitorul original.

Forma întrebării e stabilită prin lege (Legea 3/2000, art. 7) și rămâne aceeași, indiferent de tema referendumului, dacă scopul e modificarea Constituţiei.

Spre deosebire de consultarea publică din 2009 referitor la reducerea numărului de parlamentari, care nu a avut niciun efect, de data aceasta avem cu un referendum în toată puterea cuvântului: legea a fost deja inițiată de trei milioane de cetățeni, textul ei aprobat de Parlament, iar legea a fost deja publicată în Monitorul Oficial, împreună cu avizul CCR.

Așadar, legea este deja existentă și va intra în efect imediat – dacă referendumul se validează (prin exprimarea a cel puțin 5.675.245 de voturi valide) și dacă majoritatea simplă votează DA.

Citește și Despre întrebarea de pe buletinul de vot. Nu este nicio șmecherie. Hai la vot!

Av. Ana-Corina Săcrieru: „Nu poate exista suspiciunea că întrebarea se referă la altceva decât legea de revizuire adoptată și publicată în Monitorul Oficial”

(Articol updatat cu precizări suplimentare via Florin Pușcaș)


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button