Culmea corectitudinii politice: Matematica privilegiază albii şi europenii prin intermediul lui… Pythagora

Redăm un exemplu de extremă la care a ajuns deja corectitudinea politică în mediul universitar american. O profesoară de matematică de la Universitatea din Illinois a afirmat într-o carte recent publicată că algebra şi abilităţile la geometrie perpetuează „privilegiile nemeritate” ale albilor.

Rochelle Gutierrez, profesoară la Universitatea din Illinois, mai spune că profesorii trebuie să fie conştienţi de „politica pe care matematica” o aduce în societate.

„La multe nivele, matematica funcţionează ca Albitate (Whiteness). Cei care sunt apreciaţi că fac matematică şi că o îmbogăţesc, cei care sunt pricepuţi la matematică şi care sunt văzuţi ca parte a comunităţii matematice sunt, în general, percepuţi ca fiind Albi.”

Pe Gutierrez o mai îngrijorează că algebra şi geometria perpetuează un privilegiu, susţinînd că „programa care pune accent pe teorema lui Pitagora şi pi perpetuează percepţia potrivit căreia matematica a fost dezvoltată în mai mare măsură de greci şi alţi europeni.”

„Matematica mai ajută activ şi la perpetuarea unui privilegiu al albilor, de vreme ce felul în care economia noastră priveşte la superlativ competenţele matematice dă matematicii o formă de «privilegiu nemeritat» profesorilor de matematică, persoane albe într-o majoritate disproporţionată.”

Sursa: Bogdan Budeş

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociaţia ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenţia ta, dar noi nu putem face asta.
Aşadar, îţi lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmăreşti sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăţi,
informaţiile relevante pentru tine, familia ta şi alegerile tale.
Pentru a ţi le proteja şi păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ţi se pare că informările şi analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viaţa ta
şi se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru şi altora
şi să susţii financiar, după posibilităţi,
continuarea şi profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoştinţă,
Redacţia Stiripentruviata.ro
Ştiri pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie

 

,

No comments yet.

Lasă un răspuns