Marxism cultural

Culmea corectitudinii politice: Matematica privilegiază albii și europenii prin intermediul lui… Pythagora

Redăm un exemplu de extremă la care a ajuns deja corectitudinea politică în mediul universitar american. O profesoară de matematică de la Universitatea din Illinois a afirmat într-o carte recent publicată că algebra și abilitățile la geometrie perpetuează „privilegiile nemeritate” ale albilor.

Rochelle Gutierrez, profesoară la Universitatea din Illinois, mai spune că profesorii trebuie să fie conștienți de „politica pe care matematica” o aduce în societate.

„La multe nivele, matematica funcționează ca Albitate (Whiteness). Cei care sunt apreciați că fac matematică și că o îmbogățesc, cei care sunt pricepuți la matematică și care sunt văzuți ca parte a comunității matematice sunt, în general, percepuți ca fiind Albi.”

Pe Gutierrez o mai îngrijorează că algebra și geometria perpetuează un privilegiu, susținînd că „programa care pune accent pe teorema lui Pitagora și pi perpetuează percepția potrivit căreia matematica a fost dezvoltată în mai mare măsură de greci și alți europeni.”

„Matematica mai ajută activ și la perpetuarea unui privilegiu al albilor, de vreme ce felul în care economia noastră privește la superlativ competențele matematice dă matematicii o formă de «privilegiu nemeritat» profesorilor de matematică, persoane albe într-o majoritate disproporționată.”

Sursa: Bogdan Budeș

Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 

Taguri

Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Articole relaționate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *