Marxism cultural

Culmea corectitudinii politice: Matematica privilegiază albii și europenii prin intermediul lui… Pythagora

Redăm un exemplu de extremă la care a ajuns deja corectitudinea politică în mediul universitar american. O profesoară de matematică de la Universitatea din Illinois a afirmat într-o carte recent publicată că algebra și abilitățile la geometrie perpetuează „privilegiile nemeritate” ale albilor.

Rochelle Gutierrez, profesoară la Universitatea din Illinois, mai spune că profesorii trebuie să fie conștienți de „politica pe care matematica” o aduce în societate.

„La multe nivele, matematica funcționează ca Albitate (Whiteness). Cei care sunt apreciați că fac matematică și că o îmbogățesc, cei care sunt pricepuți la matematică și care sunt văzuți ca parte a comunității matematice sunt, în general, percepuți ca fiind Albi.”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pe Gutierrez o mai îngrijorează că algebra și geometria perpetuează un privilegiu, susținînd că „programa care pune accent pe teorema lui Pitagora și pi perpetuează percepția potrivit căreia matematica a fost dezvoltată în mai mare măsură de greci și alți europeni.”

„Matematica mai ajută activ și la perpetuarea unui privilegiu al albilor, de vreme ce felul în care economia noastră privește la superlativ competențele matematice dă matematicii o formă de «privilegiu nemeritat» profesorilor de matematică, persoane albe într-o majoritate disproporționată.”


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button