Catedră de la Cambridge interzice cuvinte ca „flair”, „brilliance” și „genius”, pentru că implică „inegalitatea de gen”

Foto: Facebook.com/Cambridge.University

Foto: Facebook.com/Cambridge.University

Lucy Delap, șefa catedrei de istorie și politică de la Cambridge și specialistă în istoria genului, a emis de curând un ordin prin care interzice utilizarea de către profesori, în notarea lucrărilor, a cuvintelor „flair” (talent), „brilliance” (inteligență sclipitoare) și „genius” (geniu), deoarece acestea ar fi sexiste și „poartă în ele inegalitatea de gen, de clasă şi etnică”.

Delap a declarat, citată de Radio Four:

Astfel de cuvinte, mai cu seamă ‘geniu’, au o istorie intelectuală foarte lungă asociată acestor calități atribuite cultural bărbaților. Anumite femei se acomodează, dar altele s-ar putea simți deranjate să fie integrate în aceste categorii.

Ea a mai spus că Universitatea Cambridge lucrează la „rescrierea cursurilor pentru primii doi ani” și la eradicarea cuvintelor interzise, ca „geniu”, opinând că rezultatele mediocre ale studentelor în anul I sunt cauzate de „un mediu dominat de bărbați”, de o listă de lecturi „dominată de (autori) universitari bărbați” și de… tablourile de pe pereții Universității, „care reprezintă bărbați sau sunt pictate de bărbați”.

Pe de altă parte, Evenimentul zilei informează că Universitatea Oxford, pentru a reduce „decalajul de gen”, va permite ca examenele să poată fi date și de acasă, studentele nemaifiind astfel opresate de „mediul masculin”.

Dar propunerea are și contestatari, chiar din rândul feministelor: Amanda Foreman, istoric, autoarea lucrării „Lumea făcută de femei”, afirmă că propunerea, deși „bine intenționată”, este „insultătoare” deoarece confirmă teoria „sexului slab”.

 

 

No comments yet.

Lasă un răspuns