Uncategorized

„Violența asupra copiilor instituționalizați: o problemă națională” / Comunicat de presă

siglaFONPCRO

21 Noiembrie 2014

Vineri, 21 noiembrie 2014 | Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil a tras un semnal de alarmă privind abuzurile la care sunt expuși copiii instituționalizați, adresat principalilor agenți ai sectorului guvernamental și neguvernamental.

Dezbaterea s-a desfașurat în cadrul Festivalului Drepturilor Copilului organizat pentru al cincilea an consecutiv de către Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil, vizând marcarea datei de 20 noiembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Dezbaterea a pornit de la cazurile semnalate tot mai frecvent de mass-media privind abuzurile asupra copiilor instituționalizați și nu numai. Conform statisticilor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA), în 2013, peste 12.000 de copii au fost victime ale unei forme de abuz, mergând până la violență extremă, din care doar 45 au fost semnalate în instituții de protecție a copilului. Participanții la dezbatere au exprimat un punct de vedere comun și anume că indiferent de cifrele raportate, acestea nu reflectă realitatea. Societatea manifestă un nivel ridicat de toleranță la violență, iar consecința directă a acestui fapt este neraportarea abuzurilor. În plus, centrele rezidențiale sunt instituții închise, izolate, beneficiind de un control extern redus.

„În instituții nu poate să pătrundă oricine. Problemele copiilor instituționalizați țin de violență precum și de faptul că sunt transferați prin sistem. Alteori, excluderea din centrul de plasament se produce când aceștia nu sunt pregătiți. Există îngrijitori care comit abuzuri, așa cum există și îngrijitori care sună pentru a sesiza abuzurile.”, a declarat Cătălina Florea, director executiv Asociația Telefonul Copilului. „Din pacate, telefonul copilului este puțin cunoscut și prezent în instituții, și deci puțin accesibil copiilor victime ale abuzurilor în situații limită”.

Reprezentanții ANPDCA au susținut că în acest moment așteaptă avizul Ministerului Muncii pe “Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2014-2020”. “Ne dorim să avem copii sănătoși și educați dar și mai puține abuzuri asupra copiilor. Am lucrat extins cu toate structurile guvernamentale și neguvernamentale, am ținut cont de recomandările Comisiei Europene. Ne dorim să avem o abordare integrată, să nu mai lucrăm separat pentru violența în familie, traficul de persoane, ori violența sexuală.” a declarat Simona Oproiu, șef serviciu ANPDCA.

“Violența este o formă extremă a abuzului, dar și o formă extremă de exprimare a neglijenței. Pentru a găsi solutii la prevenirea abuzului și violenței trebuie să stabilim ce anume definește concret cele două concepte. În ultimii 5 ani am avut două cazuri de condamnări pentru copii torturați sau uciși de asistenți maternali. Sunt două cazuri fără precedent care nu au antrenat măsuri legislative drastice. Violența din centrele de plasament apare de la îngrijitor la copii, dar și între copii. Sunt necesare măsuri legislative drastice care să atragă atenția asupra problemei copiilor din centrele de plasament.” a declarat Bogdan Simion, Președinte Onorific Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), director executiv SERA.

FONPC solicită tuturor actorilor politici și guvernamentali să conștientizeze și să prioritizeze investiția într-un plan național pentru bunăstarea copilului prin alocarea de resurse în sectorul de protecție a copilului, educație și sănătate. Totodată este necesară alocarea de resurse și consolidarea serviciilor de monitorizare, prevenire și intervenție, precum și punerea în aplicare a pachetului legislativ deja existent.

FONPC pledează pentru înființarea unei instituții distincte cu rol în monitorizarea, promovarea și protecția drepturilor copilului, un Comisar pentru Drepturile Copilului în România, precum si monitorizarea aplicarii corecte a legislatiei vizand protectia Drepturilor Copilului si a functionarii efective a mecanismelor prevazute de legislatie. În prezent, abuzurile asupra copiilor pot fi semnalate Avocatului Poporului, prin Departamentul pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, dar și Asociației Telefonul Copilului 116111 – număr unic european.

La dezbatere au participat reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție,  Avocatului Copilului – Adjunctul Avocatului Poporului, UNICEF România, Asociației Telefonului Copilului, Federației Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil, pecum și alți reprezentanți ai societății civile. Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de prezența mass mediei.

Pentru mai multe informații, vă invităm să contactați Federatia Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) la telefon: +40 753 01 28 66, +40 753 01 28 96, fax: +4 021 326 84 58, e-mail: office@fonpc.ro, website: www.fonpc.ro. Persoană de contact: Roxana Ogrendil, Director Executiv FONPC, e-mail: roxana.ogrendil@fonpc.ro



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button