Raport: În 2022, SNSPA refuza să facă publică procedura de sesizare în caz de hărțuire sexuală
Romanița Constantinescu, lector la Universitatea din Heidelberg, Germania, a scris săptămâna trecută pe Facebook că, în 2022, SNSPA a refuzat să facă publică procedura de sesizare în caz de hărțuire sexuală.
„Citesc într-un raport de cercetare al Centrului Filia din 2022 despre hărțuirea sexuală și discriminarea de gen în spațiul universitar că, la întrebarea adresată tuturor universităților din țară despre modul/procedura în care se pot face sesizări, două din 51 de instituții de învățământ superior nu au răspuns: SNSPA și Universitatea de Arhitectură și Urbanism «Ion Mincu» din București; iar una a refuzat să transmită informațiile privind situația sesizărilor: Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București”, a scris românca.
„În privința SNSPA, acum înțelegem de ce. Abaterile erau cunoscute, iar modalitatea de sesizare a abuzurilor trebuia să rămână cât mai obscură.”
„Este admirabil că s-au mobilizat atâtea studente, foste studente, ba chiar și colegi bărbați care dezvăluie abuzurile care au avut loc la SNSPA decenii în șir. Pentru mine, cel mai șocant a fost să aflu că unul dintre subiectele de examen în perioada 2008-2011 a fost: «De ce violul nu ar trebui să fie pedepsit». Sancțiunile existente mi se par insuficiente”, a mai scris Romanița Constantinescu.
„Pentru mine, satisfăcător ar fi dacă sancțiunile s-ar aplica din momentul comiterii abuzurilor, ceea ce ar presupune pierderea retroactivă a drepturilor salariale, plata unor daune materiale nu numai către victime, dar și către instituția angajatoare (pentru asta, universitatea ar trebui să devină parte în procesul civil), pierderea funcțiilor, indemnizațiilor și titlurilor dobândite între timp.”
După ce s-a aflat că profesorul Alfred Bulai abuza studentele de la SNSPA, au apărut numeroase mărturii ale fostelor studente din care rezultă că #toțiștiau – inclusiv prof. Mihaela Miroiu, campioană a feminismului, dar nu au făcut nimic.
Universitatea din București a aprobat anul acesta o procedură privind prevenirea și combaterea incidentelor de hărțuire sexuală și discriminare de gen, care este disponibilă online.