familie

VIDEO + TEXT. Sophia Kuby, ADF International: „Cu cât oamenii obișnuiți sunt mai puțin luați în serios de elita conducătoare, cu atât mai puternici devin”

Redăm în format video cu subtitrare, însoțit de transcrierea integrală, cuvântul susținut la Conferința „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” de Sophia Kuby, Director Advocacy, ADF International. Conferința a avut loc joi, 3 mai 2018, la Palatul Parlamentului din București.


TRANSCRIERE INTEGRALĂ

Domnilor și doamnelor, bună ziua!

Mă bucur să fiu din nou aici. Cred că anul trecut, pe vremea aceasta, vorbeam tot în această sală tot despre subiectul referendumului.

De ce organizăm un nou eveniment pe această temă? Pentru că noi, reprezentanții societății civile, dar și politicienii europeni, asistăm – chiar dacă de la distanță – la un joc politic fără precedent.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În anul care a trecut a devenit limpede, cu toate că acest joc fără precedent în România nu este fără precedent și la nivel internațional. Cred că va fi util să pun ceea ce se întâmplă în România în context internațional. Am văzut jocuri politice similare și în alte țări, în legătură cu aceeași temă: definiția căsătoriei și a familiei. Ne-am învățat lecția din acestea.

Cred că cea mai importantă lecție este că o minoritate încearcă să impună o schimbare fundamentală cu privire la instituția de bază a societății, căsătoria, și cu privire la familie, care decurge din aceasta. Schimbarea afectează fiecare cetățean.

Oamenii obișnuiți, cei trei milioane care au semnat inițiativa cetățenească, și alții au dat dovadă de o capacitate surprinzătoare de mobilizare. Este la fel de surprinzător că mișcarea nu este una de moment, ci durează.

Ce am mai învățat: în timp, cu cât sunt mai puțin ascultate aceste preocupări democratice, care sunt fundamentale pentru o societate sănătoasă și stabilă, cu atât mai puternică devine mișcarea respectivă în societate. Cu cât oamenii obișnuiți sunt mai puțin luați în serios de elita conducătoare, cu atât mai puternici devin. Cu cât clasa politică îi consideră pe cei care promovează familia naturală drept neinformați, proști și înapoiați, cu atât mai inteligenți aceștia devin.

Orice s-ar întâmpla cu referendumul din România – noi sperăm să fie organizat –, experiența internațională ne arată că lucrurile sunt abia la început. Iar cele trei milioane de persoane care au semnat în favoarea inițiativei au început deja să se mobilizeze. Le pasă de viitorul țării și al copiilor și sigur au intrat în joc pe termen lung. ADF International este o organizație-lider, cu nouă birouri în întreaga lume și sediul central la Viena, acreditată pe lângă cele mai importante instituții internaționale. Am venit aici, împreună cu alți vorbitori din alte țări, pentru a vă împărtăși cum se vede la nivel internațional chestiunea referendumului din România. Organizarea acestuia durează de atâta timp, încât nu am putut să nu observăm că ceva nu merge bine în România.

Folosirea tuturor pretextelor juridice nu poate ascunde faptul că o mică elită politică încearcă să submineze exprimarea democratică a trei milioane de cetățeni. Și nici nu poate ascunde că standardele democrației moderne, cerințele minime ale unei bune administrații și respectul pentru propriii cetățeni sunt disprețuite de doi ani încoace.

Să recapitulăm câteva date care se cunosc foarte bine la nivel internațional. În mai 2015, la Parlament s-a depus o petiție cu trei milioane de semnături prin care se cerea clarificarea definiției căsătoriei în Constituție. În iulie 2016, Curtea Constituțională a aprobat în unanimitate constituționalitatea și legalitatea inițiativei, care a fost retrimisă la Parlament. Aici, nu s-a putut ajunge la un acord care ar trebui să fie prima cameră decizională, dar în final s-a agreat să fie Camera Deputaților. În mai 2017, Camera a aprobat inițiativa și a trimis-o la Senat. Până în ziua de azi, Senatul a refuzat să o aprobe, pentru că nu există încă o lege clară cu privire la modul de organizare a referendumului. Partidul Social Democrat a propus un amendament la o lege existentă privitoare la organizarea referendumului. În ciuda aprobării ei [inițiale] de către Curtea Constituțională, legea a fost retrimisă la Curte pentru a treia oară. Dacă nu mă înșel, așteptăm decizia chiar azi. În martie 2018, Președintele României a refuzat promulgarea legii. Știu că și dumneavoastră sunteți la curent. Ce vreau să spun este că nu numai în România, ci și la nivel internațional aceasta se vede ca serie de mișcări politice ieșite din comun care transmit un mesaj clar: cetățenii României nu sunt ascultați.

Ar putea fi utilă reamintirea Art. 2.1 din Constituția României, care afirmă că suveranitatea națională aparține poporului român, care și-o exercită, printre altele, și prin referendum. România face parte din Uniunea Europeană și, ca atare, se străduiește să păstreze standardele democratice moderne și transparența proceselor politice. La nivel internațional se observă tot mai bine că, din nefericire, felul în care clasa politică tratează cererea pentru organizarea unui referendum pentru căsătorie nu îndeplinește nici pe departe aceste standarde. În martie 2018, 40 de europarlamentari din 11 țări și din diverse grupuri parlamentare au trimis o scrisoare Președintelui României, președinților celor două Camere și șefilor de partide politice din România, cerând organizarea imediată a referendumului. Ei spun că acesta ar fi, citez, „semnul unei democrații sănătoase”.

Într-adevăr, datorită largii sale susțineri populare, acest referendum este hârtia de turnesol a democrației în România, iar până acum mă tem că am fost dezamăgiți.

E important de spus că sprijinul pentru referendum nu înseamnă că de acum democrația din România se va exprima numai în acest fel. Aceasta ar face țara de neguvernat, căci multe chestiuni din politică necesită răspunsuri specializate de la experți, nu se poate face pronunțare populară asupra lor.

Dar aici este vorba despre altceva: cei trei milioane de români vor să decidă nu într-o chestiune extrem de  tehnică, ci cu privire la o instituție fundamentală pentru societate, care îi afectează pe toți din membrii acesteia, indiferent de stilul personal de viață al fiecăruia.

Dacă nu păstrăm căsătoria ca uniune pe viață dintre un bărbat și o femeie, un soț și o soție, o mamă și un tată, fiecare membru al societăți va fi afectat negativ. Dacă, însă, căsătoria este păstrată așa cum o avem de milenii, ca uniune dintre un bărbat și o femeie, fiecare membru al societăți va fi afectat în mod pozitiv. Există o mulțime de cercetări care arată că o societate o duce cel mai bine atunci când instituția căsătoriei este intactă. Permiteți-mi să fac referire la prezentarea pe care am ținut-o anul trecut tot în această sală, care cred că se găsește online. Am prezentat atunci multe date.

Întrebarea dacă vrem să păstrăm instituția de bază de umanității nu este una marginală și nu este pentru experți, ci pentru toată lumea, din moment ce afectează pe toată lumea – în mod pozitiv sau negativ.

Trei milioane de români au înțeles importanța acestui fapt. De aceea, referendumul nu este doar legitim în acest caz, ci și un moment de glorie pentru democrația românească.

Vă mulțumesc foarte mult.

VIDEO

Citește și TEXT + VIDEO. Sophia Kuby, ADF International (Bruxelles): „Cei care pretind că un cuplu de același sex și unul format din bărbat și femeie ar trebui tratate identic trebuie să demonstreze că nu este cel mai bine pentru copii să fie crescuți de mama și de tatăl lor”

Lucrările integrale ale conferinței:

Conferință la Parlament: „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” (partea 1)

Conferință la Parlament: „Referendumul pentru căsătorie în România: Perspective naționale și internaționale” (partea a 2-a)



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button