familiehomosexualitate

VIDEO cu transcriere integrală. Sophia Kuby, ADF International: „Când redefinești căsătoria, lipsești copilul de mamă sau de tată. Sperăm ca România să aibă o dezbatere onestă în acest sens”

793full-sophia-kuby

La Bruxelles a avut loc joi, 20 octombrie 2016, Simpozionul Media  „O criză de Conștiință? Identitatea europeană la răscruce”, organizat de ADF International.

Cu această ocazie, redactorii de la emisiunea Universul Credinței de la TVR au realizat o serie de interviuri referitoare la cea mai arzătoare chestiune a zilei în România: dezbaterea referitoare la căsătorie.

Vă oferim Partea I: Statutul familiei și al căsătoriei în legislația europeană, difuzată pe 30 octombrie 2016 la TVR.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Invitati: dr. Adina Portaru, ADF International (Bruxelles), Sophia Kuby, Director EUAdvocacy ADF International (Bruxelles) și Andreas Thonhauser, Director de Comunicare ADF International (Viena).

Transcriem aici câteva fragmente din interviurile prezentate în emisiune.

Adina Portaru, doctor în științe juridice, jurist la ADF International:

Legile privind căsătoria nu au fost niciodată un instrument de a reglementa viața amoroasă a cetățenilor. Și de fapt cred că nimeni nu consideră că oricine se poate căsători cu oricine. În legi există deja limitări ale dreptului de a te căsători care trec dincolo de orientarea sexuală și de sexul partenerilor. De exemplu, nu te poți căsători cu un minor, chiar dacă îl iubești. Nu poți să te căsătorești în același timp cu mai multe persoane, chir dacă spui că le iubești. Nu poți să te căsătorești cu o rudă foarte apropiată. Astfel, vedem că legea deja impune anumite reguli în cadrul cărora căsătoria să se poată desfășura.

Legislația europeană este foarte clară în acest domeniu. Statele membre sunt libere să legifereze, să definească căsătoria în spațiul lor național.

Nu există nicio obligație la nivelul UE ca statele să redefinească căsătoria.

 

Sophia Kuby, Director de Advocacy pe lângă Uniunea Europeană, ADF International:

Dacă redefinim căsătoria și spunem că nu mai este acea uniune unică, pe viață, între un bărbat și o femeie, ci între doi oameni care se iubesc, atunci de ce [să] nu [fie] și între trei sau patru [care se iubesc]? De ce nu o casă întreagă?

Așadar, trebuie să înțelegem că este în joc ceva esențial. Nu este vorba de o extindere a legii, ci de o redefinire totală: un lucru devine cu totul altceva.

Și trebuie să ne întrebăm dacă treaba guvernării este să formalizeze iubirea.

Când li s-a dat oamenilor ocazia să-și exprime părerea prin referendum, marea majoritate (cu excepția notabilă a Irlandei) au spus că vor să păstreze căsătoria așa cum este. Aceasta nu apare foarte vizibil în dezbaterile publice, dar demonstrează că foarte mulți oameni înțeleg despre ce este vorba de fapt.

Acum aceeași întrebare e pusă pe tapet în România. Dorința mea este ca în România să aibă loc o dezbatere sinceră despre ceea ce este în joc în această privință. Pentru că, atunci când redefinim căsătoria, de fapt privăm în mod deliberat un copil de mamă sau de tată. Dar știința ne spune că un copil se dezvoltă cel mai bine atunci când are și tată, și mamă.

Citți mai jos transcrierea integrală a interviurilor din Partea I a seriei de interviuri TVR – despre Statutul familiei și al căsătoriei în legislația europeană.

Citește și Ministrul Prună vrea să aresteze rapid trei milioane de extremiști. Reacții la cald pe rețelele de socializare

Citește și Cristian Pârvulescu, Pro-Democrația: „Orice rezultă din alegeri este democratic. Și, dacă direcția este împotriva drepturilor și libertăților omului, atunci asta este voința națională. Trei milioane de oameni au semnat, iar clasa politică a cedat imediat presiunilor acestei mulțimi”

Citește și Farurile călăuzitoare ale democrației (neo)marxiste: căsătoria nu ar trebui să depindă de votul majorității, ci de ceea unii „experți” susțin că e democratic

Citește și Comisia Juridică a Senatului a adoptat în unanimitate admiterea inițiativei cetățenești privind modificarea Constituției

Citește și Călin Popescu-Tăriceanu: „Avem obligația morală să le arătăm(cetățenilor) respectul pentru acest demers cetățenesc care trebuie să devină parte integrantă a Constituției noastre”

Citește și VIDEO cu transcriere integrală. Sophia Kuby, Alliance For Defending Freedom: „Când redefinești căsătoria, lipsești copilul de mamă sau de tată. Sperăm ca România să aibă o dezbatere onestă în acest sens”

TRANSCRIERE INTEGRALĂ A INTERVIURILOR:

Adina Portaru, ADF International (Bruxelles):

Familia este unitatea de bază a societății care are dreptul de  fi protejată de societate și de stat.  Ceea ce vedem  noi în Europa este o tensiune din ce în ce mai crescândă între valorile tradiționale ale căsătoriei și un efort de  a redefini  căsătoria în multe părți ale Europei.  Acest lucru dă naștere la tensiuni, în special dacă ne uităm la jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, la ceea ce se întâmplă în spațiile naționale.

Sophia Kuby, Director EU Advocacy ADF International (Bruxelles):

În ceea ce privește căsătoria observăm o dezbatere despre aceasta peste tot, în special în întregul Occident.  Miza aici este să înțelegem mai întâi despre ce vorbim.  Discutăm despre faptul că avem căsătorie și acum doar vrem să extindem acest drept și la oamenii care nu au acces la căsătorie și acesta este modul în care este prezentată în dezbaterea publică. Cred că vorbim despre altceva și avem nevoie să vorbim despre altceva. Nu este o extindere a unui drept, este un efort de a păstra o uniune între un bărbat și  femeie,  între  soț și  soție,  între mamă și tată. Aceasta este cea mai bună și mai mică unitate de grup pentru o societate.

Adina Portaru:

ADF International a susținut și susține că bărbații și femeile aduc lucruri distincte în căsătorie și astfel încurajează și recomandă ferm statelor membre să  protejeze unitatea aceasta naturală a căsătoriei.  Am avut o intervenție și la Curtea Constituțională a României  și în acest sens am recomandat ferm României să protejeze în Constituția sa căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeier, restatuând acest adevăr: faptul că bărbații și femeile aduc lucruri distincte și de neînlocuit în cadrul căsătoriei.

Sophia Kuby:

Din diverse motive oamenii nu po:t forma această uniune. Nu putem spune că le interzicem oamenilor să se iubească, că le interzicem oamenilor să își formalizeze iubirea.

Adina Portaru:

Legile privind căsătoria nu au fost niciodată un instrument de a reglementa viața amoroasă a cetățenilor. Și de fapt cred că nimeni nu consideră că oricine se poate căsători cu oricine.  În legi există deja limitări ale dreptului de a te căsători care trec dincolo de orientarea sexuală, de sexul partenerilor. De exemplu, nu te poți căsători cu un minor, chiar dacă îl iubești.   Nu poți să te căsătorești în același timp cu mai multe persoane, chiar dacă spui că le iubești.  Nu poți să te căsătorești cu o rudă foarte apropiată,  astfel  că vedem că deja legea impune anumite  reguli în cadrul cărora căsătoria să se poată desfășura.

Sophia Kuby:

Dacă redefinim căsătoria, spunem că aceasta nu mai reprezintă  acea uniune unică care durează o viață, dintre un bărbat și o femeie, soț și soție,  mamă și tată, dar este o uniune între doi oameni care se iubesc. Și apoi de ce doi? De ce nu trei, de ce nu patru? De ce nu o casă întreagă? Deci cred că atunci când vorbim despre căsătorie trebuie să înțelegem că este în joc ceva esențial. Nu este vorba doar despre o ușoară extindere a legii, este o redefinire totală de la un concept  la altul și trebuie să ne punem întrebarea cum apare această stare. Este datoria guvernului să formalizeze iubirea dintre oameni?

Andreas Thonhauser, Director de Comunicare ADF International:

La ADF International ne pasă cu adevărat de căsătorie și familie și în principal deoarece credem în  conceptul creștin de ființă umană. Și totodată, iar asta este probabil o părere foarte personală, pe care o împărtășesc cu membrii organizației noastre, nouă chiar ne pasă de copii. Eu însumi am patru copii care sunt încă foarte mici, dar dorința și speranța mea arzătoare este că ei au dreptul să trăiască într-o Europă liberă, care păstrează valorile drepturilor umane, valorile vieții, ale dreptului la o familie, ale dreptului copiilor de a avea o mamă și un tată. De aceea noi credem totodată că trebuie să pledăm pentru un concept al familiei care să implice copiii, cu mamă și tată.

Adina Portaru:

Nu. Nu există nicio obilgație de redefinire a căsătoriei. S-a tot vehiculat în presă, prin diverse voci, din diverse părți că acestă întărire a căsătoriei în Constituția României  ar încălca principiul nediscriminării, dreptul la viață privată. Acest lucru chiar nu este adevărat. Dacă ne uităm la Cauzele de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului  – precum Schalk si Kopf vs Austria – acolo Curtea a spus foarte clar că  statele membre pot să restrângă, să limiteze definirea căsătoriei la persoanele de sex opus.  Ele au această marjă de apreciere să facă acest lucru și astfel  nu putem să vorbim despre o încălcare a drepturilor fundamentale.

Sophia Kuby:

Vedeți, în special în situații când sunt întrebați oamenii printr-un referendum „Ce vreți?”, „Vreți să păstrați această uniune?”, „Credeți că acesta este cel mai bun lucru pe care ar trebui să îl păstrați pentru societate?”, „Acesta este idealul pe care trebuie să îl apărăm?”sau „Vreți să îl redefinim și să punem efectiv capăt la ceea ce căsătoria a însemnat secole și să creăm ceva complet diferit?” Când dăm cuvântul oamenilor pentru a-și exprima opinia prin referendum, în fiecare exemplu, cu excepția Irlandei, și în toate celelate exemple, marea majoritate a oamenilor spun că vor să își păstreze căsătoria.  Este interesant, acest lucru nu este atât de vizibil în dezbaterea publică, dar aceasta înseamnă că sunt foarte mulți oameni care înțeleg cu adevărat ce este în joc.

Adina Portaru:

Legislația europeană este foarte clară în acest domeniu și anume statele membre sunt libere să legifereze, să definească căsătoria în spațiul lor național.  Dacă ne uităm de exemplu la cauzele de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului există nenumărate dăți în care aceste Curți supranaționaleau spus că statele au așa numita marjă de apreciere, de suveranitate națională,  de a defini căsătoria. De aceea poate și vedem tendințe diferite  la nivelul statelor membre, unele state care întăresc căsătoria tradițională (deși până la urmă nici nu trebuie să o numim astfel), căsătoria ca unitate de bază pe când alte state o redefinesc. Există o libertate în acest sens și cred că trebuie să fim foarte fermi și foarte  preciși când afirmăm că nu există nicio obligație la nivelul Uniunii Europene ca statele membre să redefinească căsătoria.

Sophia Kuby:

În România avem aceeași  întrebare acum pe care ne-o punem, prin urmare, dorința mea este ca România să aibă o dezbatere sinceră despre ceea ce este în joc în această privință. Când negăm deliberat un copil, o mamă și un tată, aceasta este ceea ce facem când redefinim căsătoria. Spunem că un copil crește la fel de bine fără mamă, fără tată, înlocuim mama cu un alt bărbat, înlocuim tatăl cu o altă femeie și aceasta este exact același lucru pentru copil. Dar noi știm că un copil crește cel mai bine cu mama și tatăl său. România trebuie să aibă această dezbatere, renunțăm cu adevărat la mediul ideal unde ar trebui să crească un copil? Stim că există eșecuri familiale, ale căsătoriei, despărțiri în familie, aceasta este tragic, dar ar trebui să mergem dint-un eșec în altul și să spunem, ok, acum instituționalizăm eșecul? În fond instituționalizăm destrămarea familiei și spunem că de fapt nu este atât de important pentru copii. Prin urmare, România are nevoie să poarte această discuție și sperăm că România va avea o dezbatere sinceră, și nu una din motive care nu sunt legate de aceasta.  Nu este vorba de formalizarea iubirii și nici despre excluderea oamenilor de la drepturile lor, ci despre păstrarea căsătoriei, care este unitatea fundamentală pentru o societate bună și sănătoasă.

 

Organizația juridică ADF International apără dreptul oamenilor de a-și exprima și de a-și manifesta liber credința religioasă.
ADF International are statut consultativ la Organizația Națiunilor Unite, acreditare la Parlamentul European, la Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa.
ADF International a intervenit și a consiliat în mai mult de 50 de cazuri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button