sfaturi pentru părinţi

Vă iubiți copiii sau vi-i răsfățați?

B04970701

de Tamara Rajakariar, Mercator.net

Sunt niște lucruri destul de evidente legate de creșterea copiilor, pe care toată lumea le cunoaște: nu scăpa bebelușul din brațe, nu-i da copilului băuturi răcoritoare în loc de lapte, asigură-te că ai introdus ceva legume în dieta lor. Dar sunt, de asemenea, și lucrurile mai puțin evidente pe care mulți părinți le omit. Unul dintre ele ar fi trecerea graniței de la a avea grijă de copilul tăula a-l răsfăța la nesfârșit.

Așa cum apărea într-un articol recent al revistei Times „cele mai bune intenții pot crea câteodată obiceiuri rele de parenting care sunt greu de schimbat“. Uitându-mă la proprii și uimitorii mei părinți, cât și la alte cupluri pe care le cunosc, văd cât este de ușor să acționezi pentru confortul imediat al copilului tău, în loc să acționezi într-un mod din care el să beneficieze în viitor. Iată câteva sfaturi pentru a construi personalitatea copilului tău, în loc să–l transformi într-un mare bleg (care ar trebui să se lupte în această mare, și câteodată, rea lume).

Nu-i cocoloșiți

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Când sunt bebeluși, faceți totul pentru ei. De ce? Pentru că nu pot face ei singuri. Dar, pe măsură ce cresc, pot – așa că lăsați-i. Lăsați–i să aibă grijă de ei și să-și formeze obiceiuri bune în lucruri mărunte: să-și facă patul imediat cum se trezesc, să-și facă curățenie în cameră, să-și organizeze prânzul pentru școală, să ajute la curățenie. În familia mea și noi am început să avem grijă de rufele noastre fiind adolescenți. E posibil ca lucruri de genul acesta să fi fost enervante la acel moment, dar acum sunt recunoscătoare că fac parte din viață și nu trebuie să învăț să le fac la o vârstă mai mare.

Dați-le responsabilități

Câteodată este mai ușor să faceți voi lucrurile decât să le încredințați copiilor, dar asta nu e ca și cum îi antrenați să fie responsabili și independenți. Asta ar putea însemna să îi încurajați să pregătească cina o seară pe săptămână, să-și ia un part–time job, în loc să plătiți voi pentru tot, și să primească telefoane mobile bonus când pot plăti singuri pentru ele.

Mai puțin este mai mult

Editorialista Abigail Van Buren a spus: „dacă vrei să-ți vezi bine copiii, petrece-ți de două ori mai mult timp cu ei și cheltuie de două ori mai puțini bani”. Unii părinți interpretează că parentingul însemna să le dai copiilor tot ceea ce ei își doresc – telefoane, iPad-uri, iPod-uri, laptop-uri, sisteme de divertisment…dar aceasta este o rețetă clară a dezastrului. Lucrurile nu vor satisface niciodată și excesul vă va lăsa cu copii insensibili, egoiști și obișnuiți să se facă cum vor ei.

Încurajați obiceiuri pentru un stil de viață sănătos

Am o tendință nativă către leneveală. Crescând, am fost o fană înrăită al somnului. Părinții mei nu erau încântați de asta și, nelăsându-mă să cad pradă acestei tendințe, acesta nu s-a dezvoltat niciodată într-un obicei. Alte obiceiuri care duc la un stil de viață de evitat ar putea fi statul în fața televizorului, internetului sau a jucatul la Play Station toată ziua, mănâncatul oricând au chef (probabil din plictiseală) și să nu aibă idee ce se întâmplă în viața celorlalți din jur.

Cred că, atunci când încercăm să punem în practică aceste lucruri, cea mai importantă problemă cu care ne confruntăm este să facem persoana iubită să facă ceea ce nu are chef în respectivul moment.Totuși, atâta timp cât părinții sunt preocupați de binele pe termen lung al copiilor lor decât de satisfacerea pe termen scurt, nu există niciun motiv de ce nu am crește copii cu un caracter bine format.

Traducere: Andreea Rusanovschi

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

De asemenea, căutăm corespondent voluntar pentru Republica Moldova.

 

 

 

 

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button