Uncategorized

Turcia achită doi complici la o „crimă de onoare” dintr-o familie de emigranți kurzi din Berlin

Foto: ARD/RBB
Foto: ARD/RBB

Pe 7 februarie 2005, într-o stație de autobuz din Berlin, Hatun Surucu, o mamă singură în vârstă de 23 de ani primea trei gloanțe în zona pieptului și a capului. Crima a făcut valuri în presa și opinia publică germană.

Tânăra se întorsese de câțiva ani de la Erzurum, Turcia, după ce, la vârsta de 16 ani, familia ei, turci de etnie kurdă din Germania, o obligase să renunțe la școală în Germania și să se căsătorească la Erzurum cu un văr. Acum își creștea singură la Berlin băiatul rezultat din căsătorie, renunțase să poarte tradiționala basma și avea întâlniri amoroase cu un neamț.

Ayhan, fratele mai mic al femeii, a recunoscut ulterior că este autorul crimei, criticându-și sora, pentru că renunțase la tradițiile în care fusese crescută. A fost ceea ce se cheamă o „crimă de onoare”.

Fratele ucigaș a făcut nouă ani de pușcărie în Germania. Însă complicii lui, ceilalți doi frați ai femeii, Mutlu, acum în vârstă de 38 de ani, și Alparslan, de 36 de ani, au fost achitați atât în Germania, în 2006, cât și de curând, într-un proces separat la Istanbul, în Turcia.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Leyla Suren, juristă la organizația Initiative Against Femicide („Inițiativa împotriva uciderii femeilor”), organizație de advocacy pentru drepturile femeilor, a relatat de curând pentru New York Times că, la audierea de la Istanbul, fosta prietenă a unuia dintre frați, martor-cheie în proces, a fost dată dispărută de la domiciliu și nu a putut depune mărturie.

Procesul a trecut neobservat în Turcia, dar a fost îndeaproape urmărit de presa germană, putând să sporească tensiunile dintre cele două țări.

Statistici guvernamentale din 2008 arată că peste 1,000 de femei din Germania au căzut victimă „crimelor de onoare” între 2003 și 2008, dar BBC a relatat la acel moment că polițiștii număraseră uciderea lui Hatun ca fiind a șasea „crimă de onoare” din ultimele șase luni – și numai la Berlin!

Initiative Against Femicide spune că în 2016 ar fi avut loc 328 de crime legate de rolul atribuit femeii în societatea turcă.

În 2014, Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că rolul natural al femeii este cel de mamă, dar și că femeile nu sunt egale cu bărbații, iar unul dintre vicepremierii săi a declarat anul acesta că femeile nu ar trebui să râdă tare în public.

Surse: Welt.de, Tagesspiegel.de, bbc.co.uk, nytimes.com

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button