miracolul vieţii

Triplă operație la inimă și o șansă la viață obținută la Chișinău pentru o femeie căreia medicii din străinătate i-au spus că nu se poate

de Andreea Mihai

Povestea emoționantă a doamnei Galina, o femeie pensionară din Glodeni, Republica Moldova, a făcut înconjurul presei de peste Prut, dar și de la noi. Născută cu probleme la inimă și operată pentru prima dată la vârsta de 24 de ani a trăit toată viața cu grija neprevăzutului, iar la vârsta pensionării lucrurile s-au complicat.

Două dintre valvele inimii nu mai funcționau, apăruseră tulburări de ritm cardiac, iar un tromboembolism pulmonar a complicat lucrurile în ultimul moment, așa încât femeia abia mai putea respira. Pentru că prima operație o făcuse la Kiev a încercat și de data aceasta să ceară ajutor medicilor de acolo, dar aceștia au ridicat din umeri și au spus: „Prea multe riscuri și o inimă prea slabă”.

După 2 ani de stat prin spitale fără nici un rezultat a vrut să renunțe, însă o discuție cu o rudă care avea probleme similare i-au redat speranța. Persoana respectivă se operase la un spital privat din Republica Moldova, la Medpark, și i-a spus despre medicii profesioniști și dedicați care fac tot ce pot să salveze oameni.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

A urmat consultul, iar medicii au spus da:

„Eu nu știam că în Moldova există un spital de așa nivel, ca Medpark. În aceeași zi am fost consultată de chirurgul cardiovascular Andrei Ureche și am trecut câteva investigații și analize. Mi s-a spus că situația e gravă, că operația e foarte periculoasă, dar nu am auzit un nu categoric. Am înțeles că se va forma un consiliu de medici, care va analiza situația mea și că voi fi sunată când vor avea un răspuns. Cu această licărire de speranță am plecat acasă”, a spus doamna Galina.

După o scurtă perioadă de timp a fost anunțată că va fi operată „cu șanse bune de recuperare”.

Intervenția a fost foarte dificilă și a durat aproximativ 8 ore:

„„În funcție de gravitatea operației, putem răci corpul până la +18° Celsius, deci, vă dați seama cât de complicată a fost procedura. Ca să putem efectua intervenția, inima și plămânii trebuie să fie uscați, goliți de sânge. Deci, am conectat pacienta la aparatul de circulație extracorporală, care preia funcțiile cordului și a plămânului, după care am injectat în inimă o substanță care a oprit-o. Când temperatura corpului a ajuns la +22° Celsius, circulația sangvină a fost sistată timp de 30 minute.

Am purces la extragerea trombilor din ramurile arterei pulmonare, din ambele părți, inclusiv cele mai mici ramuri vizibile, după care am repornit circulația sangvină și am început să încălzim corpul până la +37° Celsius, cordul fiind încă oprit.

Cât timp temperatura corpului revenea la normal, am înlocuit valva mitrală și am efectuat plastia complexă de valvă tricuspidă. După încheierea operației, pacienta a fost conectată la ventilație artificială timp de 4 zile. Revenirea a fost treptată. Riscurile acestei operații erau enorme, dar noi, echipa de cardiochirurgi Medpark, nu alegem căile ușoare.”, a declarat pentru unimedia.info medicul Aureliu Bătrînac, chirurg cardiovascular, directorul medical al spitalului.

Modul în care doamna Galina a depășit această problemă dificilă de sănătate arată că soluțiile nu trebuie căutate întotdeauna departe de casă și că există medici români foarte profesioniști care au ales să dezvolte modalități de sprijin pe plan local.

Foto: Medpark


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button