miracolul vieţii

Este posibilă citirea gândurilor prin analiza undelor cerebrale

brain

Sursă: reinformation.tv

Cercetători de la Institutul pentru Tehnologii din Karlsruhe (KIT) din Germania și de la Wadsworth Center din Statele Unite afirmă că au reușit să citească gândurile pacienților epileptici, analizându-le undele cerebrale: tehnica utilizată de ei le-a permis să identifice cuvinte, ba chiar și fraze. Astfel, au arătat că în ziua de azi este posibil să înțelegi cuvintele exprimate în gând de către o persoană, fără a o fi ascultat.

Pentru a citi gândurile, cercetătorii au fixat electrozi pe suprafața cortexului cerebral a șapte pacienți epileptici, voluntari pentru acest experiment, al căror cortex a fost descoperit, în vederea unei operații, cu scopul de a-i îngriji. Experimentul este într-adevăr imposibil, dacă electrozii sunt plasați în exteriorul craniului.
Citirea gândurilor prin electrozi

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Pacienții au fost invitați să citească cu voce tare texte tip, în timp ce cercetătorii observau undele cerebrale. Aceștia din urmă au putut constata cum creierul “planifica” rostirea, apoi activează mușchii organelor vorbirii pe calea indirectă a neuronilor din cortex responsabili cu vorbirea, o fracțiune de secundă înainte să poată fi auzit cuvântul.

“Pentru prima oară, am putut observa creierul”, dă asigurări Tanja Schultz, profesor de tehnologia informației de la KIT și co-autor al studiului publicat de revista Frontiere în Neurostiinte. Activitatea cerebrală a fost pusă în evidență cu ajutorul unui cod de culori.

Undele cerebrale observate în procesul vorbirii și al gândirii

Citirea textelor tip, precum un discurs al președintelui Kennedy sau a unor cântecele tradiționale simple a permis cercetătorilor să știe de îndată ce sunete erau pronunțate și în ce moment. Instalarea unei baze de date le-a permis să identifice în jur de 50 de foneme de bază. Folosind algoritmi de recunoaștere vocală, a fost posibil să înțeleagă ceea ce era spus doar prin undele cerebrale.

Rezultatele sunt “semnificative”, afirma Tanja Schultz, chiar dacă suntem încă departe de precizia recunoașterii vocale acustice.

Cercetările rămân limitate, dar vor servi, speră cercetătorii, la dezvoltarea unei tehnologii “Brain to Text” (de la creier la text) capabilă să ajute pacienții suferinzi de sindromul blocajului.

Traducere: Arsene Florentina

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button