adopţiemiracolul vieţii

Tată pentru 400 de copii – Părintele Mihail Jar de la Mănăstirea Bănceni, Bucovina

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Figură emblematică a românilor din Ucraina, preotul bucovinean Mihail Jar, devenit episcopul Longhin de Bănceni, este supranumit „Tatăl celor 400 copii“. El a fost proclamat erou național al Ucrainei pentru faptele sale.

El însuși orfan, părintele Mihail Jar, și-a dedicat viața copiilor orfani.

„Eram flămând, mi-era frig și mă uitam spre cer întrebând de ce mi-a dat Dumnezeu așa soartă. Stăteam și două săptămâni fără hrană și luam uneori coaja de pâine din borta șoarecului, o spălam și o mâncam“, povestește el.

Mihail Jar a intrat în preoție, s-a căsătorit și a început să slujească la Bănceni. Împreună cu soția sa a adoptat doi copii, apoi alți doi.

Mai târziu, preotul și soția lui au renunțat la viața de familie pentru a deveni fiecare monahi. Au întemeiat lângă Cernăuți, aproape de granița cu România, două mănăstiri, la Bănceni și la Boian, unde cresc 400 copii.

Majoritatea sunt foarte bolnavi, cu infirmități, cu SIDA. Măicuțele au grija lor, fac lecții cu ei, iar când cresc, acești copii rămân în sat la Molnița, unde episcopul, cu ajutorul bucovinenilor de ambele părți ale frontierei, le-a construit case pentru a le face un rost și după împlinirea vârstei de 18 ani, când Statul îi lasă în stradă.

Unii dintre ei își urmează cursul lumesc al vieții, își întemeiază familii și muncesc. Alții vor să rămână pentru totdeauna în slujba Bisericii.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button