familiestudii şi cercetări ştiinţifice

Studiu: Copiii fără frați și cei din familii monoparentale prezintă risc crescut de obezitate

© Famveldman | Dreamstime.com - Very Funny Baby Watching Her Weight, Isolated Photo

Foto: © Famveldman | Dreamstime.com

de Bryce J. Christensen and Robert W. Patterson, The Family in America
Traducerea și adaptarea: Cristina Dobrovie

Media raportează în mod regulat despre creșterea alarmantă a ratei obezității la copiii din Statele Unite. Din păcate – dar previzibil – știrile nu menționează dezintegrarea familiei drept o cauză a acestei adevărate epidemii. Un studiu recent al cercetătorilor de la Children’s Hospital din Los Angeles arată că viața de familie în declin crește riscul obezității la copii în două moduri: nu doar prin lipsa tatălui (așa cum au concluzionat alte studii), ci și prin faptul că nu beneficiază de compania unor frați sau surori.

Cercetătorii au colectat date despre 17.565 de copii pentru a vedea care sunt factorii care cresc riscul obezității. Au fost incluși în studiu atât elevi de la instituții publice, cât și private, de la grădiniță până la clasa a cincea și a șasea. Copiii erau incluși atât în programe scurte de învățământ, cât și prelungite.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Analiza statistică a datelor a stabilit că ”structura familiei este asociată în mod semnificativ cu rata obezității.” În fiecare clasă, copiii crescuți doar de mamă erau în număr mai mare obezi decât cei care aveau ambii părinți. Atunci când cercetătorii au reexaminat datele și au luat în calcul mai multe caracteristici cum ar fi rasa, venitul familiei, educația mamei, legătura dintre structura familiei și obezitate nu mai era atât de importantă atunci când era vorba de copii de grădiniță și până la clasa a treia. Totuși, această legătură crește semnificativ la copiii de clasa a cincea.

Analize avansate au relevat că nu doar absența tatălui crește riscul obezității la copii – ci și absența fraților. ”În fiecare clasă”, spun cercetătorii, ”am găsit că micuții care nu aveau frați aveau un indice al masei corporale mai mare și un risc mai mare de a deveni obezi decât cei care aveau frați.”

Combinând datele culese, cercetătorii au interpretat analiza ca pe ”o evidență clară că micuții care trăiesc cu o mamă singură și, în special, cei care nu au frați au cel mai mare risc de a deveni obezi.”

Cercetătorii au emis ipoteza că micuții crescuți de mame singure au un risc mai mare de îngrășare pentru că ”mamele singure au mai puține resurse [decât cele căsătorite], inclusiv mai puțin timp și mai puțin ajutor din partea familiei pentru a putea găti în mod regulat pentru ele însele și pentru copii. În plus, mamele singure nu au suficient timp și energie pentru a face diverse activități cu copiii lor și să-i încurajeze să facă mișcare.”

Chiar dacă mulți specialiști sunt de părere că ”mai mulți copii în familie diminuează timpul și resursele părinților”, cercetătorii sugerează că ”frații pot servi ca stimul pentru interacțiunea copil-copil, joaca împreună sau activități care cresc timpul pe care fiecare copil îl dedică activităților fizice. Frații mai mari pot juca rolul de model sau îi pot ajuta pe părinți având grijă de cei mai mici.”

Fără îndoială că jurnaliștii vor continua să deplângă creșterea gradului de obezitate în rândul copiilor. Dar aceștia vor face prea puțin ca să combată cauzele ei până nu vor ține seama și vor trage un semna de alarmă în privința rezervei din ce în ce mai mari pe care o au americanii față de căsătorie și de creșterea copiilor.

Studiu citat: Alex Y. Chen and José J. Escarce, “Family Structure and Childhood Obesity, Early Childhood Longitudinal Study—Kindergarten Cohort,” Preventing Chronic Disease 7.3 [May 2010]: A50.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button