avortfamilie

Dacă din 2016 am fi avut o strategie care să le ajute pe toate româncele în criză de sarcină să nască, în 2017 populația României ar fi fost pe trend crescător prima dată după decenii

Sporul natural al populației României a fost negativ și în 2016, conform celor mai recente date publice disponibile pe site-ul Institutului Național de Statistică.

În România s-au născut vii 190.238 de bebeluși, iar 734 s-au născut morți.

Numărul total al persoanelor decedate în 2016 a fost de 256.761 de persoane. Diferența dintre această cifră și cea a născuților vii dă sporul natural al populației, care și anul acesta a fost negativ, de -66.523 de persoane.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un alt semnal de alarmă care se păstrează la cote de avarie este mortalitatea infantilă, definită ca numărul de copii sub 1 an decedați raportat la fiecare 1.000 de născuți vii. Această rată a fost în 2016 de 7,4, conform INS.

Conform Indexului Consumatorilor Europeni 2016 (Euro Health Consumer Index – EHCI), România, Macedonia și Bulgaria continuă să rămână, în această ordine descrescătoare, primele trei țări din Europa la rata mortalității infantile, cu valori ale acesteia care reprezintă aproximativ dublul mediei europene (v. graficul de mai jos).

În 2016, românii au încheiat 133.183 de căsătorii – de peste 4 ori mai multe decât cele 30.497 de divorțuri încheiate în același an. Această situație statistică este optimistă față de situația medie din UE, unde cele mai recente date publicate de Eurostat arată că, la 2,1 milioane de căsătorii au loc 943.000 de divorțuri, adică aproape un divorț la fiecare două căsătorii.

Comparând sporul negativ al populației României în 2016 cu cifra totală a avorturilor din același an, care a fost de 63.074, putem constata că, dacă toate femeile care au renunțat la sarcină ar fi fost încurajate și sprijinite în mod concret, material și cu facilități, printr-o strategie națională, să aleagă viața pentru copiii lor nenăscuți, astăzi România ar fi putut avea un spor natural cât mai aproape de zero.

Iar dacă avem în vedere că numărul avorturilor declarate este mult mai mic decât al celor reale, deoarece nu include avorturile făcute în clinicile private și nici avorturile medicamentoase, am putea spune că sporul natural ar putea deveni pozitiv în cel mai scurt timp.


Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură și violență. Dar, după cum confirmă și CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă și libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără și avortul sau atracția pentru persoane de același sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de amenințarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

One Comment

  1. Nu aveau cum sa nască toate femeile care au făcut avort anul respectiv ci, doar o parte, unele femei erau bolnave, cu afecțiuni care împiedicau bunul mers al sarcinii, ori care ar fi avut de suferit de pe urma sarcinii ori a nașterii, alte femei erau prea vârstnice pentru a mai duce sarcinile respective, altele prea tinere, în fine, sunt situații diferite. Cert e ca bună parte dintre ele ar fi trebuit sa fie atente, sa fi folosit un mijloc de contracepție pentru a nu ajunge la avort. Desigur, unele femei ar fi putut da naștere dacă ar fi avut susținere morala, materiala și, de orice fel. Trist pentru sporul natural al României…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button