familie

Soluția unui economist: „Femei insuficiente în China? Lăsați bărbații să împartă o soție”

Când omul contemporan își ghidează existența după reguli strict materiale, este lesne de înțeles neputința sa de a mai crede în sacru, adevăr, frumusețe, bine. Până și culturile tradiționale au renunțat la aceste principii ancestrale. Iar noțiuni precum căsătoria, familia, credința sunt desuete și receptate deformat chiar și de intelectuali. Din lipsa unor repere corecte, sănătoase, apar deviații grave în societate, care nu fac decât să dezechilibreze bunul-mers al vieții.

Până în anul 2020, China va avea aproximativ 30 de milioane de burlaci, numiți guanggun. Politicile privind controlul nașterilor (care din anul 1979 au impus familiilor să aibă un singur copil, de preferință băiat) și avortul selectiv au contribuit la un raport disproporționat între sexe, care se ridică în jurul a 117 băieți născuți pentru fiecare 100 de fete.

Xie Zuoshi, profesor de economie la Universitatea de Finanțe și Economie din Zhejiang, a găsit o soluție pentru surplusul uriaș de bărbați singuri din China: poliandria (n.r. formă de organizare a familiei, întâlnită astăzi numai la unele triburi primitive, în care o femeie are în același timp mai mulți soți).

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

„Pentru că am promovat ideea că ar trebui să permitem oamenilor săraci să se căsătorească cu aceeași femeie pentru a rezolva problema a 30 de milioane de guanggun, am fost jignit peste măsură. Oamenii au telefonat chiar și la universitate ca să mă hărțuiască. Aceste persoane m-au acuzat fără motiv că am promovat idei imorale”, a răspuns prof. Xie Zuoshi pe unul din blogurile sale criticilor primite.

„Dacă nu puteți găsi o soluție care să nu încalce moralitatea tradițională”, a continuat el, „atunci de ce mă judecați pentru încălcarea moralității tradiționale? Sunteți în favoarea unui cuplu format dintre un bărbat și o femeie, dar moralitatea voastră va lăsa 30 de milioane de burlaci fără speranța de a găsi o soție. Asta-i așa-numita voastră moralitate?”

Prof. Xie are și susținători. Pe blogul său, citit de 2,6 milioane de internauți, a postat  comentariul unui student de la Universitatea „Nanchang Hangkong”: „Suntem alături de cei mai săraci oameni din clasa muncitoare. Când nu există o cale mai bună, de ce să nu scăpăm de așa-zisa moralitate și să rezolvăm problemele societății?

După ce a fost aspru condamnat de adepții moralității tradiționale, propunerea economistului a fost pusă la stâlpul infamiei de feministe și de avocații care militează pentru drepturile homosexualilor.

„Bărbații dezbat în mod public modul de întrebuințare a femeilor, ca și cum acestea ar fi mărfuri precum casele sau mașinile, în numele unui mare ideal politic. Raportul dezechilibrat între sexe arată că în spatele celor 30 de milioane de burlaci se află 30 de milioane de fetițe care au murit din cauza discriminării sexuale. Și toată lumea plânge că unii bărbați nu își pot găsi soții”, a scris într-un eseu online Zheng Churan, activistă pentru drepturile femeii.

Sursa: sinosphere.blogs.nytimes.com

 


DONEAZĂ !

Asociația ProValori Media
RO18RZBR0000060016473191- RON
RO85RZBR0000060016473246 – EUR

Dragă cititorule,
Foarte multă lume se bate pentru atenția ta, dar noi nu putem face asta.
Așadar, îți lăsăm deplina libertate de a alege să ne urmărești sau nu.
Ne străduim să adunăm la un loc, fără conformism, teamă sau prejudecăți,
informațiile relevante pentru tine, familia ta și alegerile tale.
Pentru a ți le proteja și păstra, trebuie să fii în primul rând informat.
Dacă ți se pare că informările și analizele pe care le selectăm sunt utile pentru viața ta
și se pot dovedi necesare în dezbaterea publică din România,
te invităm să faci cunoscut site-ul nostru și altora
și să susții financiar, după posibilități,
continuarea și profesionalizarea demersului nostru.
Cu recunoștință,
Redacția Stiripentruviata.ro
Știri pentru viață, pentru femeie, pentru familie

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button