autism

Sindromul Asperger, sau despre un mod diferit de a percepe realitatea

fog-1208283_640

de Elzemiek Kortlever, Puntuit.nl
Traducere: Oana Dăscălescu

Cunoaștem cu toții programul standard dedicat Zilei mamei. La școalǎ, noi obișnuiam sǎ facem desene pentru colorat și tot felul de alte lucruri drǎguțe pentru ea. Iar duminica dimineațǎ era înveselitǎ cu un mic dejun la pat, constând în ceai, suc de portocale din care jumǎtate se vǎrsa pe trepte și croisante unse, ale cǎror firimituri rǎmâneau prin pat zile în șir.

De fapt, scopul acestei zile este ca și mamele sǎ petreacǎ o zi minunatǎ fǎrǎ sǎ trebuiascǎ sǎ facǎ absolut nimic. Deși poate pǎrea ciudat, pentru cǎ la mine acasǎ nu se întâmpla niciodatǎ așa, ideea din spate rǎmâne valabilǎ. Nu realizǎm adesea câtǎ muncǎ și cât efort depun mamele într-o familie și, din acest motiv, existǎ o zi pe an în care primesc și ele puțin mai multǎ atenție (și cadouri).

A trecut de mult timp ziua mamei, știu asta. Din fericire se vor sǎrbǎtori și luna aceasta destule alte zile tematice, încât sǎ ne ajungǎ sǎ ne gândim la ele un an întreg. La fel a fost, acum ceva timp, Ziua Internaționalǎ a Conștientizǎrii Autismului. Nu este o zi în care încercăm să fim autiști. Și nici nu sǎrbǎtorim cǎ existǎ autiști, ceea ce este ciudat, pentru cǎ, în general, este cool “sǎ te comporți ca un autist”. Motivul pentru care aceastǎ zi este dedicatǎ conștientizǎrii autismului, este pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se luptǎ persoanele cu autism, în viața de zi cu zi. Probabil cǎ vǎ gândiți acum la autiștii care cedeazǎ nervos atunci când în preajma lor are loc o schimbare spontanǎ sau la aceia care au o repulsie față de evenimentele sociale. Este mult mai mult decât atât. Din acest motiv, aș dori sǎ vǎ invit în lumea gândurilor unei persoane care are sindromul Asperger, o variantǎ relativ mai blândǎ a autismului.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Imaginați-vǎ cǎ într-o bunǎ zi vǎ treziți într-o țarǎ a cǎrei limbǎ nu o înțelegeți și a cǎrei culturǎ vǎ este total necunoscutǎ. La prima vedere arǎtați exact la fel ca ceilalți locuitori și nimeni nu vede cǎ sunteți diferit. Vǎ strǎduiți din greu sǎ învǎțați limba, dar sunteți luat în bǎtaie de joc și considerat nebun.

Tradițiile nu par sǎ aibǎ nici o logicǎ pentru dumneavoastrǎ; nu le cunoașteți și nimeni nu vi le explicǎ. Lucrurile pe care le faceți cu plǎcere sunt privite ca fiind înapoiate. Deveniți frustrat. Sunteți cu totul normal, aveți atâtea lucruri pe care ați dori sǎ le spuneți și sǎ le faceți, însǎ nu vǎ puteți exprima.

Aceasta este viața zilnicǎ a unei persoane cu sindromul Asperger. La suprafațǎ nu-și afișează sentimentele, însǎ în interior se simte înstrǎinat de lume, zi de zi. Autismul este mai mult decât ceea ce ține de ordine. Fiecare aspect al vieții este, din punct de vedere structural, diferit. Este ca și cum ai avea un alt fel de mâncare în cap. Toți suntem de acord cǎ felurile de mâncare au ingrediente diferite și gust diferit, de exemplu, supa de roșii și supa de legume, dar ar fi bizar sǎ nu avem voie sǎ mâncǎm decât supǎ de roșii. Atunci cei cǎrora le place supa de legume, vor avea o problemǎ. Același lucru se întâmplǎ și cu creierul unui autist. Nu se comportǎ conform normelor, deci este un ciudat. Din fericire existǎ și destui oameni care nu-i judecǎ în acest mod.

Un astfel de om a fost Albert Einstein, care, referindu-se la acest subiect, a declarat urmǎtoarele:

Fiecare este genial. Dar, dacǎ judeci un pește în funcție de cât de bine se poate cǎțǎra într-un copac, atunci peștele va crede toatǎ viața lui cǎ este prost.

Autiștii sunt pești care încearcǎ toatǎ viața, în mod continuu, sǎ se cațere în copac, ceea ce îi face sǎ depunǎ foarte mult efort și nimeni nu vede acest lucru. La fel cum bǎtrânețea este o sarcinǎ zilnicǎ. Bǎtrânii își petrec o mare parte din timp crescându-și nepoții. Autiștii renunță foarte mult la propria personalitate pentru a se încadra cât se poate de bine în societate. Din pǎcate, însă, ei nu primesc desene drept cadou și nici mic dejun la pat.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button