avortlibertate de conștiințăMarxism cultural

Senatul francez aprobă și el legea care definește delictul de „obstrucție a accesului la avort”. Expert ONU – este periculoasă pentru libertatea de exprimare în chestiuni pro-viață

15128935_

Pe 7 decembrie, Senatul francez a aproptat, cu 173 de voturi pentru și 126 împotrivă, legea care la 1 decembrie 2016 a fost aprobată și de Adunarea Națională, camera inferioară a parlamentului francez.

Legea își propune să penalizeze website-urile pro-viață, deoarece acestea ar prezenta un obstacol „nedemocratic” în calea femeilor care vor să facă avort, influențân-le în mod nepermis opțiunea. În forma aprobată de Senat, legea extinde definiția delictului de obstrucționare la orice formă de mesaj pro-viață, inclusiv sub formă de „presiune morală și psihologică (…) împotriva persoanelor care caută informații despre întreruperea de sarcină la cerere”.

Textul adoptat de Senat sună astfel:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Se pedepsește cu doi ani de închisoare și 30.000 de euro amendă fapta de împiedicare sau tentativa de împiedicare [n.red. – a unei persoane] de a accesa servicii de întreruperea sarcinii la cerere sau de a se informa cu privire la acestea sau faptele prealabile prevăzute de articolele L. 2212-3 până la L. 2212-8 :

– fie perturbarea de orice fel a accesului la locațiile prevăzute la articolul L. 2212-2 [n.red. – care furnizează servicii de avort], libera circulație a persoanelor în interiorul acestor locații sau condițiile prevăzute de muncă pentru personalul medical și non-medical;

– fie exercitarea, prin orice mijloace, de presiuni morale și psihologice, de amenințări sau orice acte de intimidare împotriva persoanelor care încearcă să se informeze despre întreruperea voluntară a sarcinii, a personalului medical și non-medical care lucrează în locațiile menționate la același articol L. 2212-2, a femeilor venite pentru a face întrerupere voluntară de sarcină sau a anturajului acestora din urmă.

Prima formă a acestei legi referitoare la „delictul” de „obstrucționare a accesului la avort” a fost adoptată în 1993, acesta ajungând chiar să fie înscris și în codul francez de sănătate publică. Ulterior, legea amai fost amendată și definiția „delictului” lărgită atât în 2001, cât și în 2014.

Anul acesta, lărgirea definiției delictului și mărirea penalizărilor s-a propus în principal la inițiativa socialiștilor și ecologiștilor, care au considerat că anumite website-uri „induc în mod deliberat în eroare, intimidează și/sau exercită presiuni psihologice sau morale cu scopul de a convinge persoanele să nu recurgă la întreruperea voluntară de sarcină (IVG – interruption volontaire de grossesse)”, pe care o consideră ca un „drept fundamental pentru toate femeile”. De aceea, parlamentarii francezi au considerat că respectivele website-uri se găsesc „pe cu totul alt teren” decât cel al libertății de exprimare și al libertății de opinie.

Însă Gregor Puppinck, directorul Centrului European pentru Lege și Justiție, organizație internațională de apărare a drepturilor omului acreditată la ONU, comentează că noua formulare de la Senat este și mai restrictivă decât proiectul de lege inițial, constituind un grav atentat la libertatea de exprimare prin instituirea și penalizarea unui declict de opinie. El dă exemple despre cum va putea afecta această lege activitatea pro-viață:

Această formualre va interzice publicarea de statistici despre consecințele medicale ale întreruperii de sarcină la cerere sau mărturii de la femeile care au avut experiențe negative ale avortului, deoarece orice astfel de informații va fi considerat ca o presiune în morală sine.

Alt exemplu: predicarea învățăturii Bisericii cu privire la avort va putea fi condamnată de lege…

Mai urmează discutarea legii în plenul parlamentului, cel mai probabil la anul, înaintele de finalul sesiunii parlamentare și de alegerile pentru noul parlament.

Toate informațiile despre conținutul și statutul legii franceze referitoare la „obstrucția accesului la  avort” se pot citi pe site-ul Senatului francez.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button