viaţa de familie

Se lansează o carte despre fondatorul PRO VITA, Ioan Alexandru

Joi, 30 octombrie 2014, de la ora 17, Facultatea de Litere a Universității din București (Amfiteatrul „N. Bălcescu”, et. I) va găzdui lansarea cărții pr. prof. dr. Aurel Hancu, „Ioan Alexandru – monografie critică”, apărută la Editura „Sf. Ierarh Nicolae”, Brăila.

Participă, împreună cu autorul:

  • Prof. univ. dr. Eugen Negrici
  • Conf. univ. dr. Oana Murăruș – moderator
  • Conf. univ. dr. Elena Ionescu
  • Scriitorul Horea Gârbea
  • Silviu Despa – din partea Grupului Civic „Ioan Alexandru”

Vă reamintim că personalitatea incandescentă a eruditului ebraist, poetului și omului politic Ioan Alexandru este evocată și în alte contexte. Ioan Alexandru a fost fondatorul mișcării românești pentru viață, prin înființarea, la 15 mai 1990, a Asociației PRO VITA; totodată, a luat inițiativa, împreună cu pastorul baptist Petru Dugulescu, constituirii în 1992 a Grupului de rugăciune din Parlamentul României, care funcționează și astăzi.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La mijlocul anilor ‘90 am avut ocazia să particip la câteva cursuri de Vechiul Testament ale poetului. Studenți și universitari, fețe monahale, intelectuali și oameni simpli de toate vârstele se adunau cu caiete de notițe și reportofoane într-un amfiteatru ticsit, din fața căruia Maestrul oficia arzătorul ceremonial al reactualizării mesajului biblic primordial: “Să fie om după chipul și asemănarea noastră!”. Podiumul și catedra tremurau, când Maestrul în pulovăr rostea, din adâncurile rărunchilor și ale credinței sale, ebraicul ”Ruah!”* : cuvântul se întrupa în fața noastră, iar pereții și ferestrele amfiteatrului erau martori, alături de privirile noastre uimite, la această minune. Nici un podium teatral, nici un amvon preoțesc nu aveau această putere de materializare a Duhului, devenit și redevenit trup, pentru noi și în noi, ca glasul copleșitor, sugrumat de emoție și copilăros al lui Ioan Alexandru.

Jumătățile de măsură erau inacceptabile pentru el, iar puterea sa catalizatoare întru credință și vibrație patriotică asupra intelectualilor sceptici și căldicei era uriașă. De aceea era căutat de sute de învățăcei, de ortodocși, greco-catolici și protestanți, de aceea fusese hărțuit de autoritățile comuniste, de aceea după decembrie 1989 a devenit o personalitate publică proeminentă și incomodă, de aceea s-a angajat în politică: pentru a reașeza în matca credinței și a valorilor autentice destinul neamului românesc.

(Elena Dulgheru)


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button