valorile familiei

Sculptura Maternitate de Romul Ladea este Exponatul Lunii Martie la Muzeul de Artă – Complexul Muzeal Arad

Ladea_Maternitate

SCULPTURA ”MATERNITATE”
Rond-bosse, gips
Artist: Romul LADEA (1901-1970)

În luna martie, muzeul arădean prezintă publicului, sculptura ”Maternitate”, operă a artistului Romul LADEA (1901-1970). Lucrarea, aflată în colecția de artă a Complexului Muzeal Arad, a fost prezentată în premieră la Arad, în anul 1926, cu prilejul expoziției personale a artistului la Palatul Cultural, expoziție care a cuprins 19 sculpturi (portrete, nuduri, grup compozițional redate în marmură, alabastru, gips, lemn) și desene realizate la Paris. Din această expoziție, Palatul Cultural a achiziționat sculptura ronde-bosse (gips) intitulată Mama (Maternitate).

Sculptura ”Maternitate” este prezentată publicului până la sfârșitul lunii martie, la Muzeul de Artă Arad.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Adresa:
Muzeul de Artă Arad
Str. Gheorghe Popa 2-4, etaj II
Marți-Duminică: 09.00-17.00, Luni-închis

Romul Ladea (1901-1970) a creat această sculptură după o perioadă de studiu intens al artei la Paris, unde a ajuns cu ajutorul unei burse oferite de autorități și al unei colecte publice. Călătoria la Paris a făcut împreună cu soția, Maria Kiss, care ulterior i-a născut un fiu, pe Gheorghe.

Artistul i-a pierdut în mod pe tragic pe ambii membri ai familiei, ceea ce i-a inspirat această lucrare inițial intitulată Mama și expusă prima dată la Palatul Cultural din Arad în 1926. Istoricul Adriana Pantazi, de la Complexul Muzeal Arad, explică: „Evident influențat de conceptul spațial brâncușian, Ladea a dat ascensiune compoziției, accentul este pus pe esențializarea formei, sculptura fiind descărcată de banalitatea asemănării cu modelul”.

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button