libertate de conștiință

Un medic se confruntă cu acuzații de conduită neprofesională după ce a spus că „fătul este o ființă umană”

Jacques de Vos, un medic rezident din Africa de Sud a fost împiedicat să practice medicina continuându-și rezidențiatul, după ce spitalul la care lucra a primit o plângere că i-ar fi zis unei femei că „fătul este o ființă umană” și avortul este uciderea unei ființe umane.

După ce l-a suspendat pe motiv de încălcare a deontologiei profesionale, Spitalul Militar 2 din localitatea sudafricană Wynberg a refuzat să-i semneze adeverința prin care și-ar fi putut continua rezidențiatul și astfel medicul, în vârstă de 32 de ani, este de doi ani în imposibilitate de a mai practica medicina și a-și termina stagiul de rezidențiat.

În cele din urmă, Colegiul Național al Medicilor și Lucrătorilor din Sănătate a fost de acord să arbitreze cazul lui. În fața Colegiului, spitalul îl acuză

  • nu a respectat demnitatea pacientei
  • i-a încălcat acesteia dreptul la autonomie (libera decizie)
  • a încercat să îi transmită acesteia „propriile lui convingeri și credințe”
  • a neglijat dreptul pacientei la „integritate corporală și psihologică”

Medicul riscă avertisment, amendă sau suspendarea sa din Colegiul Medicilor și implicit pierderea definitivă a posibilității de a mai practica medicina.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Organizația pro-viață Doctors For Life International (DFL) îl sprijină pe medic oferindu-i asistență legală, dar avocații au protestat că nu au putut consulta dovezile depuse la dosar (nici măcar reclamația pacientei nu au văzut-o – de fapt, se pare că este vorba de o reclamație a mamei pacientei)

De asemenea, la dosar au apărut noi acuzații după expirarea termenului legal de înregistrare a acestora. Printre acestea, acuzația că medicul ar fi distribuit la spital materiale pro-viață și ar fi trimis SMS-uri prin care încerca să convingă membri ai personalului medical să adopte „vederile” lui.

Dr. Anthony McCarthy, medic britanic afiliat Societății pentru Protecția Copiilor Nenăscuți din Marea Britanie (SPUC), spune că acuzațiile aduse medicului sudafrican țin de ideologie, nu de adevărul științific și că, „din punct de vedere științific, nu există controversă referitoare la momentul începerii vieții umane. Aceasta începe în momentul fertilizării, sub forma unei celule unice,… celulă dotată cu întregul cod genetic al unei noi persoane umane… Din punct de vedere medical, afirmația lui Jacques de Vos corespunde fără nicio îndoială realității”.

Un reprezentant al organizației Doctors For Life , care îl ajută cu asistența juridică, a declarat, citat de o publicație online din Cape Town, Africa de Sud: „Ne așteptăm la un grad ridicat de interes din partea comunității medicale cu privire la acest caz, deoarece mulți lucrători din sănătate au căzut victimă discriminării la locul de muncă după ce le-au consiliat pe femei cu privire la efectele adverse ale avortului asupra mamei și copilului și pentru că au respectat principiul sacru al vieții”.

În mod impresionant, tatăl lui l-a însoțit pe Jacques de Vos la prima audiere publică ținută marți în fața Colegiului Medicilor și Lucrătorilor din Sănătate din Africa de Sud.

Cum ar arăta o lume în care astfel de cazuri ar deveni practică generalizată, iar adevărul științific ar fi respectat în mod selectiv, obligând oamenii să-și încalce conștiința sub amenințarea pierderii statutului în societate?


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button