Marşul pentru Viaţă

Respectul pentru sfințenia vieții, fundamental în rezolvarea problemelor țării: Ziua pentru Sanctitatea Vieții 2021, proclamată de Donald Trump la final de mandat

„Cer fiecărui cetățean al măreței noastre națiuni să asculte liniștea care s-a lăsat prin absența unei întregi generații pierdute”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Proclamarea acestei zile timp de patru ani în mandatul fostului președinte american are o deosebită însemnătate, deoarece la 22 ianuarie 1973, Curtea Supremă a SUA a anulat protecția legală pentru viața copiilor nenăscuți prin decizia Roe vs. Wade. Aceasta a legalizat avortul la cerere din orice motiv pe tot teritoriul SUA. În aceeași zi, decizia Doe vs. Bolton a legalizat avortul pe tot parcursul celor nouă luni de sarcină.

Marșul pentru viață de la Washington se organizează în preajma zilei de 22 ianuarie pentru a comemora tocmai această dată.

Spre deosebire de edițiile anterioare ale Zilei Naționale pentru Sanctitatea Vieții Umane, cea din acest an cade la două zile de la expirarea mandatului de președinte al lui Donald Trump, dar actul de proclamare semnat în 18 ianuarie rămâne valid.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Redăm mai jos textul integral al actului de proclamare.


„Fiecare viață umană este un dar pentru lume. Fiecare persoană, fie ea născută sau nenăscută, tânără sau vârstnică, sănătoasă sau bolnavă, este făcută după chipul sfânt al lui Dumnezeu. Atotputernicul Creator oferă talente unice și vise frumoase pentru fiecare și are un plan măreț pentru fiecare persoană. 

De Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane, sărbătorim miracolul existenței umane și ne înnoim determinarea de a construi o cultură a vieții în care persoanele să fie protejate, prețuite și iubire în orice etapă a vieții lor.

Luna aceasta se împlinesc aproape 50 de ani de la decizia Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii în cazul Roe vs. Wade. Această decizie, care stă pe baze defectuoase din punct de vedere constituțional, a răsturnat prevederile legale din statele americane, care interziceau avortul, și a condus la pierderea a peste 50 de milioane de vieți nevinovate. 

Dar mamele puternice, studentele curajoase, membrii uimitori ai comunităților și oamenii credincioși au format o mișcare puternică de trezire a conștiinței Americii și de restaurare a credinței că fiecare viață merită respect, protecție și grijă. 

Datorită devoțiunii nenumăraților deschizători de drum pro-viață, chemarea ca fiecare să recunoască sanctiatea vieții este mai răsunătoare decât oricând în America. În ultimul deceniu, rata avortului a scăzut constant, iar azi peste trei sferturi din americani sunt favorabili impunerii de restricții în cazul avortului [în SUA avortul este permis în orice stadiu al sarcinii, până înainte de naștere – n. ed.].

Încă din prima mea zi în funcție, am luat măsuri istorice în vedere protejării vieților nevinovate din țară și din străinătate. Am reinstituit și consolidat Politica de la Mexico City a Președintelui Ronald Reagan, am emis o regulă pro-viață fără precedent cu privire la finanțarea avortului din bani publici și am acționat pentru a proteja dreptul la obiecția de conștiință a medicilor, a personalului medical și al organizațiilor similare celei intitulate Little Sisters of the Poor.

Administrația mea a protejat rolul vital al adopției de către membri ai comunităților de credință. La ONU am afirmat răspicat că birocrații globali nu sunt îndreptățiți să atace suveranitatea națiunilor care protejează viața inocenților nenăscuți.

Cu doar câteva luni în urmă, țara noastră s-a alăturat altor 32 care au semnat Declarația de Consens de la Geneva. Aceasta sprijină eforturile globale de a le oferi îngrijiri medicale mai bune femeilor, de a proteja viața umană și de a consolida familiile.

Ca popor, restaurarea unei culturi a respectului pentru sacralitatea vieții este fundamentală în rezolvarea celor mai urgente probleme ale țării. Când fiecare persoană va fi tratată ca un copil iubit al lui Dumnezeu, fiecare își va putea atinge potențialul deplin, comunitățile vor înflori, iar America va fi un loc și mai plin de speranță și libertate. 

De aceea, am avut privilegiul profund de a fi primul președinte din istorie care participă la Marșul pentru viață și aceasta îmi motivează măsurile luate pentru îmbunătățirea sistemului de adopție și de asistență maternală, pentru finanțarea cercetărilor asupra sindromului Down și pentru extinderea accesului mamelor singure la servicii de sănătate.

În ultimii patru ani am numit peste 200 de judecători federali, care aplică Constituția așa cum a fost scrisă, și trei judecători la Curtea Supremă de Justiție — Neil Gorsuch, Brett Kavanaugh și Amy Coney Barrett.

De asemenea, am crescut reducerile de impozit pentru fiecare copil, astfel ca mamele să beneficieze de sprijin financiar în timp ce-și asumă nobila sarcină de a crește copii puternici și sănătoși. Recent, am semnat un Ordin Executiv de Protejare a Nou-Născuților și Bebelușilor Vulnerabili, care aplică adevărul că fiecare nou-născut are aceleași drept ca oricare alt om la îngrijiri medicale care să-i salveze viața.

Statele Unite sunt un exemplu strălucitor de respectare a drepturilor omului pentru întreaga lume. Cu toate acestea, unele persoane din Capitală se luptă să țină Statele Unite în rândul unui mic club de națiuni precum Coreea de Nord sau China, care permit avortul la cerere după 20 de săptămâni de sarcină.

Mă alătur multor altora care cred că este greșit moral și fundamental, iar astăzi reînnoiesc apelul către Congresul SUA de a adopta legea care interzice avortul în stadiu avansat al sarcinii.

De la bun început, Administrația mea s-a dedicat propășirii fiecărui american, iar aceasta începe cu protejarea drepturilor celor mai vulnerabili din societate — copiii nenăscuți. 

De Ziua Națională a Sanctității Vieții Umane, promitem să continuăm să vorbim pentru cei care încă nu au voce. Promitem solemn să sărbătorim și să sprijinim fiecare mamă care dă dovadă de eroismul de a alege viața pentru copilul ei.

Și suntem determinați să apărăm viața fiecărui copil nenăscut, căci fiecare dintre aceștia poate aduce incredibilă iubire, bucurie frumusețe și har pentru țara noastră și pentru întreaga lume.

AȘADAR, PRIN ACEASTA, EU, DONALD J. TRUMP, Președintele Statelor Unite ale Americii, în virtutea autorității cu care am fost învestit prin Constituție și legile Statelor Unite, proclam ziua de 22 ianuarie 2021 ca Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane. Azi fac apel la Congresul SUA să mi se alăture în protejarea și apărarea demnității fiecărei vieți umane, inclusiv a celor care încă nu s-au născut.  

Chem poporul american să continue să aibă grijă de femeile care se confruntă cu o sarcină neașteptată și să sprijine adopția și asistența maternală în mod mai concret, pentru ca fiecare copil să se poată bucura de un cămin iubitor. 

Și mai cer fiecărui cetățean al măreței noastre națiuni să asculte liniștea care s-a lăsat prin absența unei întregi generații pierdute și apoi să-și ridice glasul pentru toți cei afectați de avort – văzuți și nevăzuți.

PENTRU A CERTIFICA ACEASTA, mi-am pus aici semnătura în ziua a șaptesprezecea a lunii ianuarie, în Anul Domnului două mii și douăzeci și unu, al două sute patruzeci și cincilea an de independență a Statelor Unite Americii.

DONALD J. TRUMP”

Președintele Trump a proclamat ziua de 22 ianuarie 2018, care marchează 45 de ani de la legalizarea avortului la cerere în SUA, drept Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane

Donald Trump: SUA va apăra dreptul la viață în plan intern și internațional. „Rămânem credincioși profundului adevăr că orice viață este un dar de la Dumnezeu” / Ziua Națională pentru Sanctitatea Vieții Umane în SUA (2020)


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button