Marşul pentru Viaţă

Record în Peru: Marșul pentru viață de la Lima, cel mai mare din istoria Americii Latine

peru1Peru, 22 martie 2014, Region en Libertad, MediasPressInfo

Este al treilea an în care la Lima se organizează Marșul pentru viață (www.marchaporlavidalima.org). De data aceasta, peruanii au făcut istorie, realizând cea mai mare manifestație pentru viață din istoria Americii Latine, cu o participare estimată undeva între 150.000 și 300.000 de persoane.


Sâmbătă, 22 martie 2014, copii, tineri și adulți au defilat începând de la ora nouă dimineața pe străzile Capitalei peruviene.

peru2

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Fotografiile sunt impresionante, deși asta nu a împiedicat relatări nefericite, ca și cea făcută de agenția Adina și  intitulată: „Sute de persoane se mobilizează pe străzile din Lima”.

andina

Multe dintre fotografiile aeriene de pe pagina de Facebook a evenimentului nu apar în presa din Peru, care a ignorat mulțimea, publicând doar fotografii cu grupuri mici.

peru3

peru4

Un mesaj al Papei Francisc

Papa Francisc a sprijinit mișcarea printr-un mesaj expediat arhiepiscopului de Lima, cardinalul Juan Luis Cipriani, de către Secretarul Statului  Vatican, cardinalul Pietro Parolin. Sfântul Părinte i-a încurajat pe participanți „să se străduiască să contribuie incontestabil la ocrotirea vieții umane din prima secundă, îngrijind-o cu respect și duioșie și promovând-o mereu, deoarece viața este dreptul fundamental al oricărui bărbat și al oricărei femei.”

Spre deosebire de prelații europeni, inclusiv de cei spanioli, care nu mai participă la marșurile pentru viață din 2005, cardinalul din Lima a urcat pe estradă pentru a vorbi în fața unei imense mulțimi, după modelul cardinalilor și arhiepiscopilor din Statele Unite sau Canada, care sunt mereu prezenți la marșurile pentru viață. El a încurajat respectul pentru viață: „Să facem un Peru în care să fie loc pentru toți. (…) Peru spune da vieții și nu avortului”, a spus cardinalul în fața mulțimii.

Autoritățile intenționează să dea liber la avortul terapeutic

În Peru avortul este ilegal în practică. Ministrul Sănătății, Midori de Habich, a anunțat că guvernul va aproba anul acesta un „ghid tehnic care să reglementeze avortul terapeutic”. În realitate, ar fi vorba despre îmblânzirea legii actuale, foarte strictă și eficientă.

Grupurile proviață și-au dat seama de necesitatea de a acționa încă din 2009, când în Peru s-a legalizat pilula de a doua zi, cu efect abortiv (nu lasă zigotul, noua ființă umană recent concepută, să nideze, adică să se implanteze în endometru – peretele uterin, cauzându-i astfel moartea).

Lobby-ul pro-avort în Peru

Activiștii pro-avort pretind că în Peru se fac 370.000 de avorturi ilegale pe an. Sunt cifre inventate. De exemplu, în Uruguay, țară puternic urbanizată, bine conectată și descreștinată, în primul an după legalizarea avortului, nu s-au înregistrat mai mult de 6.600 de avorturi. Peru are de zece ori populația Uruguayului: dacă ar fi fost la fel de descreștinată și urbanizată (dar nu este), ar fi trebuit să numere vreo 60.000 de avorturi. Peru este însă o țară conservatoare și religioasă, cu multă populație rurală și infrastructură slabă. În plus, dat fiind că avortul este ilegal și rău văzut, o estimare mai realistă ar fi de cel mult 20.000 de avorturi.

Un studiu al doctorului Elard Koch din 2012 arăta că lobby-ul pro-avort multiplică adesea și de 18 ori cifrele reale ale avorturilor clandestine, pentru a-și favoriza interesele.

Traducere: Iulia Maria Iosif


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole relaționate

Back to top button