Răspunsul Asociației Părinți pentru Ora de Religie (APOR) la scrisoarea deschisă a elevei D.S., preluată de media fără punctul de vedere al APOR
Dragă D.S.,
Înainte de toate, dorim să te felicităm pentru performanțele școlare obținute și să ne exprimăm regretul în ceea ce privește refuzul tău de a da curs invitației noastre de a participa la „Gala Olimpicilor APOR”, Ediția a II-a.
Am primit scrisoarea ta, în care abordezi o paleta largă de teme, cu privire la care, neavând legătură cu evenimentul organizat de asociația noastră, ne rezervam dreptul de a nu îți răspunde momentan. Pentru a clarifica totuși scopul demersului nostru, te informăm că„Gala Olimpicilor APOR” este un eveniment în cadrul căruia dorim să felicităm și să premiem, din surse proprii, copiii care au performat la concursurile organizate sub egida Ministerului Educației Naționale.
Asociația noastră este alcătuită din părinți, mame și tati din această țară, cu meserii diverse, direct interesați de calitatea educației copiilor lor. Potrivit propriilor noastre convingeri, suntem preocupați de instruirea pe care copiii o primesc în cadrul sistemul școlar românesc, în mod particular sub aspectul educației spirituale, dar sprijinim în egală măsura promovarea excelenței și performanței actului de educație și la alte materii. Acesta este motivul pentru care ne-am implicat activ, la nivel național, în anii anteriori, sub diverse forme, în dezbaterile pe baza planurilor-cadru de învățământ. Am venit cu propuneri pertinente către Ministerul Educației Nationale, un partener deschis către toate asociațiile din România.
Fiind olimpică la Istorie, cu siguranța cunosti relatia religie-educatie: cunoști faptul că prima carte din România (1508), prima carte în limba română (1561), prima școală românească (1583), în fapt, începuturile educației în România, au un punct comun: au fost inițiative ale unor oameni din sânul Bisericii. Acțiunile de susținere a educației de către oamenii care împărtășesc credința în Dumnezeu, au fost, sunt și vor fi și de acum înainte, o constantă firească a valorilor comune credinței creștine, potrivit căreia cunoașterea este un dar aflat la temelia atât a educației laice cât și a celei religioase.
Dorim ca recunoașterea rezultatelor valoroase în educație să fie salutată și promovată și la nivelul societății civile în cadrul unor evenimente publice, prin oferirea de premii celor merituoși. Din acest motiv, alături de alte asociații din Romania, încercăm să oferim copiilor olimpici o modestă recompensă pentru eforturile depuse, încurajându-i să continue parcursul lor în atingerea performanței în materiile lor de interes. Te asigurăm de faptul că aceasta nu este singura noastră manieră de susținere a copiilor în domeniul educațional.
În relație cu tine, indirect, ți-am adresat o invitație de a participa la acest eveniment. Ne spui că frecventezi ora de religie. Ne bucurăm. Probabil îți aduci aminte de momentele în care Hristos a adus alinare celor cu suferințe fizice, vindecându-i. Ai observat probabil că punea mereu întrebarea „Vrei să te faci bine?”. Știi de ce? Avea un profund respect față de persoana umană și libertatea ei. Te asigurăm că, în ceea ce ne privește, același lucru l-am făcut și îl vom face întotdeauna: vom invita pe toți să primească darul nostru, respectând totodată dreptul fiecăruia de a-l accepta sau nu.
Acceptarea unei invitații, Dumnezeu și credința nu sunt obligatorii.
Iți urăm mult succes pe mai departe!
Cu drag,
Echipa APOR
Post Scriptum: Daca vrei să ne cunoști, te așteptăm la eveniment.
Răspunsul nostru este urmarea scrisorii deschise a elevei D.S. din data date 17.05.2018, preluat de media fără punctul de vedere al asociației noastre