avort

Progres înseamnă să sprijini și femeia, și copilul nenăscut: 37 de țări au semnat Declarația de Consens de la Geneva

de Redacția Stiripentruviata.ro

36 de guverne au semnat, în noiembrie 2020, Declarația de Consens de la Geneva. Pentru a marca doi ani de la semnare, reprezentanții celor 36 de țări s-au reunit vineri, 17 noiembrie 2022, în clădirea Capitoliului, unde se desfășoară lucrările Congresului SUA. Lor li s-au alăturat reprezentanții celei de a 37-a țări: Kazahstan.

Întrunirea a fost prezidată de senatorii republicani Steve Daines (Montana) și James Lankford (Oklahoma) și de congresmanul republican Jody Hice (Georgia), împreună cu ambasadorii Braziliei, Guatemalei și Ungariei. 

„Sănătatea autentică a femeilor nu poate fi realizată în detrimentul vieții umane nevinovate – iar condiția prealabilă pentru o societate cu adevărat progresistă este sprijinirea atât a femeii, cât și a copilului – pe parcursul maternității și dincolo de aceasta. Declarația de Consens de la Geneva arată clar că există o opoziție globală solidă față de minciuna unui «drept internațional la avort» și că, în cele din urmă, un astfel de drept nu există”, a declarat Elyssa Koren, director de comunicare juridică la ADF International.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Koren a adăugat: „Cei care se angajează să apere femeile și copiii de avort ar trebui să se bucure de faptul că această coaliție de guverne se angajează să avanseze politica de sănătate a femeilor pro-viață în arena internațională”.

Politici care să protejeze viața nenăscută

Reprezentanții guvernelor au reafirmat angajamentul coaliției de a depăși problema avortului prin progrese în politicile de sănătatea femeilor și de a susține politicile de promovare a bunăstării femeilor, familiilor și copiilor din pântecele mamei, subliniind că, „nu există niciun drept internațional la avort și nici vreo obligație internațională din partea statelor de a finanța sau facilita avortul”, ceea ce se și afirmă în Declarație.

Coaliția celor 37 de state a fost condusă până în prezent de guvernul Braziliei, iar de acum rolul de lider al secretariatului Declarației de Consens de la Geneva va reveni guvernului Ungariei.

Szabolcs Takács, ambasadorul Ungariei, a declarat că guvernul lui se angajează „să protejeze valorile tradiționale ale familiei”, citând Constituția țării, care susține că „fiecare ființă umană ar trebui să aibă dreptul la viață… iar viața fetală trebuie să fie supusă protecției din momentul concepției”. 

Făcând referire la programele și politicile Ungariei pentru femei și familii, ambasadorul Takács a menționat că Ungaria alocă 6% din PIB-ul său pentru susținerea familiilor, inclusiv beneficii de scutire de impozite pentru femeile cu patru sau mai mulți copii.

Alfonso Quiñónez, ambasadorul Guatemalei, a declarat: „Viața începe de la concepție. Pentru noi nu există nicio îndoială. Era firesc să îmbrățișăm Declarația Consensului de la Geneva și toate elementele sale”. El a mai menționat acțiunile recente pe care guvernul său le-a întreprins pentru a se opune activismului pro-avort la Organizația Națiunilor Unite.

Oficialul a adăugat, citând o declarație a președintelui Guatemalei, Alejandro Giammattei, că Guatemala „va continua să lupte pentru viață în toate etapele, de la concepție până la moartea naturală”. 

La invitația guvernului Republicii Democrate Congo, Agnes Kalonji, asistentă medicală și moașă, a vorbit despre importanța crucială a coaliției pentru a avea un impact real asupra realității de pe teren în ceea ce privește mortalitatea maternă în țara sa, subliniind programul PROSAMI al moașelor calificate din țară pentru reducerea deceselor materne. Acest stat are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate maternă din lume, cu 600 de decese la 100.000 de nașteri.

Este nevoie de vocea Statelor Unite

Senatorul Daines a prezentat o rezoluție a Senatului, concomitent cu o inițiativă paralelă în Camera Reprezentanților a SUA, cu triplul scop:

1) celebrarea Declarației Consensului de la Geneva;
2) încurajarea actualilor membri ai guvernului să rămână pe poziții în ceea ce privește politicile pro-viață;
3) solicitarea ca Președintele Biden să adauge guvernul SUA ca semnatar al Declarației.

Statele Unite au fost membru fondator al coaliției, iar calitatea de membru a fost retrasă de către Administrația Biden imediat după preluarea mandatului.

„Această coaliție este esențială pentru a da o voce nu milioanelor, ci miliardelor de oameni care doresc să apere viața și să apere familia”, a declarat senatorul Daines.

Adresându-se reprezentanților guvernamentali din sală, el a declarat că obiectivul coaliției este de a se asigura că „dreptul internațional și acordurile internaționale nu sunt rescrise pentru a inventa un drept internațional la avort, care ar anula legile adoptate de țările dumneavoastră și care protejează copiii nenăscuți”. 

„La începutul acestui an, Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat tragica decizie din cazul Roe vs. Wade (Legea avortului – n. red.) și a redat decizia în problema avortului în mâinile poporului și ale reprezentanților săi aleși, și acolo se dă bătălia… Aceasta ar trebui să fie o încurajare pentru eforturile noastre comune de a proteja viața și de a suveranitatea națională la nivel internațional – uneori împotriva unor obstacole ce par insurmontabile”, a declarat Senatorul Daines.

Senatorul Lankford a evidențiat valoarea coaliției pentru „protejarea valorii fiecărui copil, înainte de a se naște și atunci când se naște”, menționând că, „în deceniile următoare, discuțiile care au loc aici vor da roade”.

Contextul Declarației de Consens de la Geneva

Declarația de Consens de la Geneva privind promovarea sănătății femeilor și consolidarea familiei a fost semnată de 36 de guverne care, împreună, se angajează să susțină cele mai înalte standarde de sănătate a femeilor, să promoveze puterea familiei și să protejeze dreptul la viață. În cursul zilei de vineri, s-a anunțat că și Kazahstanul se va alătura ca al 37-lea membru al coaliției de state. „Declarația Consensului de la Geneva s-a născut din nevoia de a nu mai permite ca femeile și fetele să sufere inutil doar pentru că interese speciale au lăsat deoparte cele mai presante nevoi în favoarea propriilor agende ideologice”, a declarat Valerie Huber, președinte și director executiv al Institutului pentru Sănătatea Femeii, organizația care a sponsorizat evenimentul.

„Atunci când națiunile, organizațiile internaționale, fundațiile, grupurile de interese speciale și corporațiile multinaționale exercită presiuni asupra țărilor pentru a adopta valori care sunt contrare valorilor lor fundamentale… sunt compromise viața, sănătatea, familia și propria suveranitate”, a adăugat Huber.

Declarația reflectă cadrul internațional al drepturilor omului, care are la bază respectul pentru toată viața umană, atât cea născută, cât și cea nenăscută. Nu există un drept internațional al omului la avort, iar poziția Consensului de la Geneva este pe deplin susținută de dreptul internațional. 

„Declarația Consensului de la Geneva servește ca o garanție esențială pentru țările care protejează femeile și copiii lor nenăscuți de abuzul avortului și care resping presiunile coercitive din partea unor forțe externe pentru a-și schimba legile și politicile privind avortul. Este regretabil că SUA, sub actuala administrație, se află în fruntea promovării avortului la nivel mondial, iar speranța este că un impuls sporit în favoarea vieții în SUA va da putere mai multor țări să respingă aceste incursiuni în suveranitatea lor națională”, a declarat Koren.

Pozițiile guvernamentale internaționale evidențiate la evenimentul aniversar contrastează puternic cu prioritizarea acordată de guvernul SUA pentru finanțarea accesului la avort în întreaga lume. În 2022, Statele Unite și-au majorat cu 9% bugetul anual pentru serviciile internaționale de „sănătate și drepturi sexuale și reproductive”, totalizând 597 de milioane de dolari în alocări de programe în întreaga lume.

„Având în vedere recentele schimbări în peisajul din SUA în urma răsturnării hotărârii Roe vs. Wade, este profund nepotrivit ca SUA să conducă lupta pentru promovarea avortului la nivel mondial. În plus, trebuie subliniată ilegalitatea acestor eforturi, deoarece finanțarea avortului de către SUA se concentrează adesea în țări în care această practică este ilegală”, a remarcat Koren.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button