religievalorile familiei

PRO TV: Maica Ecaterina, „mamă pentru 126 de copii” și „lider care le conduce sufletele pe calea vieții”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Un reportaj difuzat de PRO TV de Ziua Națională o prezintă pe Maica Ecaterina de la Aşezământul de copii „Sfântul Ierarh Leontie” din Rădăuți, județul Suceava, pe care o numește „mamă cu 126 de copii, un adevărat lider care recuperează suflete greu încercate și le conduce pe drumul vieții”.

„Ora 6 și 30 de minute. Așa încep diminețile aici. Cu înviorare și veselie. Pe maica Ecaterina o găsești printre acești copii la orice oră din zi sau noapte. După înviorare, ia casele în care puștii sunt cazați la rând, într-o inspecție matinală înainte de școală. În așezământ, în 12 case trăiesc 126 de copii de toate vârstele”, continuă reportajul.

Înfiinţat în toamna anului 2011, aşezământul găzduieşte copii şi tineri între 3 şi 18 ani, dar și câțiva studenţi, toți de pe raza judeţului Suceava. Aceștia au hotărâre de plasament din partea Comisiei de Protecţie a Copilului Suceava sau sentinţă judecătorească de laTribunalul Suceava pentru a fi plasați aici.

(textul continuă mai jos)

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Maica Ecaterina îi mărturisește reporterului Alexandru Dima că, pentru acești copii orfani sau ajunși aici în urma unor traume familiale, cel mai greu este să înțeleagă ce este familia și cum funcționează aceasta. Ea explică:

„Ei trebuiesc pregătiți pentru familie mai departe pentru că ei n-au avut modele, n-au avut părinți. Și am avut copii care în momentul în care le spuneam despre familie sora, dar nu înțeleg conceptul de familie. Nu au model. Și e foarte greu. Încerc să modelez o persoană care la un moment dat va trebui să se transforme în acel tată sau mama pe mai departe pentru copiii lor. (…)

Avem nevoie de modele care pleacă din mijlocul lor. Copiii să vadă că tot ce am spus noi este realizabil și că pot face același lucru. Pentru noi e extraordinar să vedem că s-a întemeiat o familei și familia aceea prinde contur.

Arhimandritul Iustin Dragomir, stareţul mănăstirii Bogdana din Rădăuţi și președintele Fundației „SFINŢII IERARHI LEONTIE ŞI TEODOSIE”, în cadrul căreia funcționează așezământul, explică faptul că Maica Ecaterina este totul timpul printre copii și se dedică total nevoilor lor spirituale și psihologice, fiind și psiholog.

(textul continuă mai jos)

Așezământul mai are și cabinet stomatologic pentru copii, unde lucrează Maica Inocenția. Cabinetul este dotat cu echipamente de ultima generație, iar rădăuțenii au început să vină aici ca să-și repare dinții. Banii câștigați ajută așezământul.

(textul continuă mai jos)

Vasile Popescu, profesor la așezământ, declară: 

„E un colț de Românie profundă. Pentru că, de jur impreur, în procente de majoritate, e foarte multă indiferență. De de toate și mai ales față de omul de lângă tine. (…) Aici ne facem fiecare datoria în pătrățica noastră și ne-o facem bine.”

„De la intrarea în Rădăuți, din mijlocul copiilor, maica Ecaterina ne transmite tururor că România ar putea să arate mult mai bine dacă fiecare dintre noi ne-am face datoria acolo unde suntem”, concluzionează realizatorul reportajului.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button