sarcinăsfaturi pentru părinţi

Practica greșită a unor femei însărcinate pentru ca bebelușii să aibă o greutate mai mică la naștere

Se spune că sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viața unei femei. Acest lucru este cât se poate de adevărat, însă la fel de real este și faptul că atât cele nouă luni de sarcină cât și perioada de după naștere au și părțile lor dificile… Să faci un om în toată firea dintr-o mică ființă de câteva kilograme nu este un lucru deloc ușor.

Grețurile matinale asociate sarcinii, necesitatea de a-ți înnoi total garderoba sau durerile puternice asociate nașterii sunt doar câțiva dintre factorii care au condus în ultimii ani la apariția unei practici foarte periculoase în rândul adolescentelor din întreaga lume: fumatul în timpul sarcinii pentru a reduce greutatea bebelușului.

Se pare că totul a plecat de la un mesaj scris pe pachetele de țigări, “Fumatul în timpul sarcinii poate reduce greutatea bebelușului la naștere”, care interpretat greșit a dus la acest obicei deloc sănătos.

Dl. Simone Dennis, profesor asociat al Universității Naționale din Australia, afirmă:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

“Unele fete se apucă de fumat pentru prima dată în viața lor chiar în timpul sarcinii, iar cele care deja fumau cresc foarte mult numărul de țigări,sperând că mesajul de pe pachetele de țigări va deveni realitate. Dacă fumezi mai mult, o să îți fie mai bine. Am fost foarte șocat să aud această afirmație. “

Un studiu efectuat pe o perioadă de zece ani de către Universitatea Națională din Australia arată faptul că viitoarele mame tinere sunt atât de speriate de efectele sarcinii asupra corpului lor și de naștere încât sunt dispuse să se apuce de fumat pentru a reduce greutatea bebelușului din pântece. În plus, adolescentele intervievate în cadrul studiului au afirmat și faptul că “Fetițele mici sunt mai drăguțe.”

În realitate, fumatul în timpul sarcinii are un efect minim (dat de fapt de calificările produse de fumat în organismul embrionului ) sau neutru pe greutatea fătului, însă poate avea consecințe extrem de grave, chiar amenințătoare de viață, asupra mamei și a bebelușului. Acest obicei crește semnificativ riscul de naștere a unui făt mort, de avort spontan sau poate conduce la malformații cardiace ale fătului. Pe termen lung, fumatul în timpul sarcinii poate afecta creierul, sângele sau plămânii copilului și crește cu aproximativ 25% riscul de moarte subită a bebelușului după naștere. În plus, un studiu relativ recent a demonstrat faptul că riscul ca un copil să sufere de obezitate ca adult crește direct proporțional cu numărul de țigări fumate de mamă în timpul sarcinii.

De asemenea, femeile care fumează prezintă un risc mai crescut pentru apariția unor sarcini ectopice sau a unor complicații placentare severe, precum placenta praevia.

Optim este ca fătul să aibe greutatea corespunzătoare săptămânii de sarcină, nefiind beneficănici o greutate prea mare, nici una prea mică. Greutatea fătului în timpul sarcinii este influențată de o serie de factori precum greutatea mamei, ereditatea, alimentația mamei, sănătatea maternă, intensitatea fluxului sangvin în vasele mamei etc  și poate fi un indicator al unor patologii materne. De exemplu, o greutate intrauterină prea mare a fătului poate fi un indicator al apariției diabetului gestațional. Mai multe informații despre greutatea optimă a bebelușului în fiecare săptămână de sarcină și despre factorii care pot influența acest indicator găsiți aici și aici.

Un studiu efectuat la Universitatea din Brown a observat faptul că bebelușii născuți din mame care au fumat în timpul sarcinii pot prezenta după naștere  simptome precum apatie, tristețe, asemănătoare cu cele ale copiilor născuți din mame dependente de droguri.

Menținerea renunțării la fumat este la fel de importantă și după naștere. Bebelușii expuși la fum au un risc mai crescut de a dezvolta boli pulmonare, astm sau infecții ale urechii decât cei care nu au fost expuși la acest toxic. De fapt, copilașii ai căror părinți fumează au șanse cu 38% mai mari de a fi spitalizați pentru pneumonie în primul an de viață.

Indiferent care ar fi motivele pentru care o femeie fumează în timpul sarcinii, este cât se poate de clar că niciunul dintre aceste argumente nu este valid și că acest obicei este unul deosebit de nociv cu efecte pe termen lung, atât pentru mamă cât și pentru beblușul ei.

În concluzie, putem afirma faptul că siguranța mamei și a copilului ar trebui să primeze întotdeauna, iar obiceiuri precum consumul de alcool sau fumatul ar trebui să nu facă parte din viața unei femei însărcinate. Dificultățile asociate unei sarcini pot fi suportate și depășite doar cu sprijinul și dragostea celor  din jur, nu prin refugiu în anumite obiceiuri nesănătoase.

Cristina Stoian


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button