familieviaţa de familie

Pr. Pavel Gumerov despre neînțelegerile care apar în familie fiindcă femeia și bărbatul reacționează diferit la stres

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Ne vom opri mai amănunțit asupra motivului pentru care femeia are atâta nevoie de comunicarea cu bărbatul iubit și pentru care ea apreciază atât de mult atenția din partea lui. Insuficienta comunicare dintre soți devine adeseori cauză de înstrăinare reciprocă și de conflicte familiale.

Nu puțini sunt bărbații din cauza cărora căsnicia lor a eșuat în divorț – și asta deoarece pur și simplu neglijau comunicarea cu soția, pur și simplu refuzau să înțeleagă că soțiile au mare nevoie de atenția lor. Această greșeală răspândită are loc întrucât oamenii nu-și dau seama cât de mare este diferența între natura masculină și cea feminină.

Psihologul american John Gray scrie: Una dintre cele mai importante diferențe dintre bărbați și femei constă în maniera de a se comporta în situații de stres. Bărbaților le este caracteristică închiderea în sine pentru a digera în singurătate problema și trăirile legate de ea, pe când femeile pur și simplu debordează de emoții. În asemenea clipe, bărbaților le trebuie cu totul alte lucruri decât femeilor pentru a-și reveni. Bărbatul simte ușurare atunci când se apucă de rezolvarea problemei, pe când femeia – atunci când vorbește despre ea.

Neînțelegerea și neacceptarea acestor diferențe creează fricțiuni inutile în relațiile dintre noi. Haideți să examinăm un exemplu absolut obișnuit.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Tom a venit acasă. Are neapărată nevoie să se descarce de stres, să se relaxeze, vrea să se așeze și să citească liniștit ziarul. A avut o zi grea, anumite probleme au rămas nerezolvate și Tom trebuie să se distragă, să uite de ele.

Mary, soția lui, n-a avut nici ea o zi prea ușoară, vrea și ea să se relaxeze. Totuși, ușurarea constă pentru ea în a spune tot ce are pe suflet cu privire la problemele zilei, fără s-o lase deoparte pe vreuna – și iată că între soți apare tensiunea, crește, și în cele din urmă se revarsă în iritare și ciudă reciprocă.

Tom gândește în sinea sa că Mary trăncănește, totuși, prea mult, iar lui Mary i se pare că soțul ei o ignoră…

Rodul acestei lipse de înțelegere reciprocă este înstrăinarea, îndepărtarea reciprocă a soților.

Pr. Pavel Gumerov, El și Ea în căutarea armoniei conjugale, Editura Sophia, București, 2014, pp. 41-42.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button