dizabilităţi

Povestea incredibilă a lui Alexandre Jollien – deși suferă de paralizie cerebrală, după 17 ani petrecuți într-un azil pentru persoane cu handicap, devine filozof și scriitor premiat

jollien
foto: culturebox.francetvinfo.fr

„Normal”este un cuvânt util în medicină și psihologie, dar, în alte cazuri, este prea abstract. Dacă vom începe să decidem ce este ‘normal’ și ce ‘nu este normal’, ar putea fi foarte periculos.”

– Alexandre Jollien

Vă puteți imagina care ar fi sentimentul de a avea o minte sclipitoare, dar a fi captiv  într-o instituție, în mare parte din cauza incapacității societății de a accepta persoanele ce prezintă diferențe față de ceea ce este adesea considerat „normal”? Filosoful și autorul premiat Alexandre Jollien, care are paralizie cerebrală, a petrecut o mare parte a vieții sale într-o instituție în Elveția. Lucrarea sa “Eloge de la faiblesse” (Elogiul slăbiciunii) este un act de acuzare a opiniei societății cu privire la handicap și o provocare la înțelegerea faptului că limitările fizice sunt în mare parte un produs al mentalității discriminatorii.

Editorul Jean-Claude Guillebaud povestește despre cum întâlnirea sa cu Alexandre Jollien i-a schimbat viziunea sa despre om și fragilitatea lui:

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

“Alexandre și-a petrecut primii șaptesprezece ani ai vieții sale într-un institut unde – chiar și el recunoaște – era într-o stare de ‘leguma’. La momentul respectiv, nimeni nu i-a promis o altă existență. Dar, atunci când un profesor a avut o idee genială și l-a inițiat în calculatoare, Alexandre – care nu putea scrie până în acel moment – găsește o cheie la închisoarea propriului handicap și se deschide către lume. Treptat, el a studiat și, în cele din urmă, a primit o diplomă în filosofie! Alexandre începe să scrie și, după câțiva ani, i-am publicat la editura Seuil două cărți (‘Eloge de la faiblesse’, ‘Le Métier d’homme’), în care se exprimă filosofic despre invaliditatea sa și despre dorința de a trăi ‘ca toți ceilalți’. Ambele cărți au fost bestseller-uri traduse în mai multe limbi. Destul de repede, Alexandre a devenit un fel de emblemă a optimismului și curajului. Cu prezența și umorul său (am participat la conferințe unde putea să facă să râdă spectatorii la fiecare cinci minute vorbind despre experiența lui), el a schimbat stilul trist al conversațiilor obișnuite despre handicap.

Ca să fiu sincer, Alexandre a transformat viziunea instinctivă pe care o aveam – la fel ca toți ceilalți – despre handicap. El m-a vindecat de disconfortul meu. El m-a ajutat să înțeleg că trebuie să privesc dincolo de compasiune, care poate fi dureroasă. Mai mult, prezența sa, povestea lui, m-au ajutat mult să lucrez eu însumi la cartea pe care am numit-o ‘Principiul Umanității’. Prin ea amintesc în special ceea ce nu ar trebui să uităm.

În jurul ideii de normalitate a fost construit delirul eugenist în anii 1920, înainte de a fi pus în practică de către naziști. În realitate, nu există niciun standard, ci numai o nedivizibilitate esențiala a principiului umanității pe care se bazează egalitatea demnității tuturor ființelor umane. Cu alte cuvinte, nu suntem niciodată oameni doar pe jumătate. Nu există nicio diferență de umanitate între un premiat Nobel în biologie și un handicapat profund. Sunt amândoi oameni, cu aceeași demnitate, deplină și de necontestat.”

Sursă:  www.ombresetlumiere.fr

Traducere: David Marcus Toma

********************************************************************************************************

Dacă doriți să traduceți ca voluntar articole pro-viață din engleză, franceză, spaniolă, italiană sau rusă, vă rugăm să ne  scrieți pe adresa provalorimedia@gmail.com

 

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button