Uncategorized

Polonia a ales un președinte pro-viață

113718

Conservatorul Andrezj Duda a câștigat alegerile din Polonia cu 53% din voturile electoratului, arată exit-pollurile realizate la ieșirea de la urne.
Andrezj Duda este un apărător al dreptului la viață și al familiei naturale, opunându-se și practicilor de fertilizare in vitro. În campania electorală, el a criticat ratificarea de către Polonia a Convenției de la Istanbul pentru Prevenirea Violenței, eveniment al Consiliului Europei despre care unele voci au avertizat că introduce în legislația statelor europene „calul troian” al ideologiei de gen.
Site-ul Active News informează că Duda a fost candidatul partidului Dreptate și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. Oponentul său a fost a fost actualul președinte, Bronisław Komorowski.
Partidul Dreptate și Justiție este partidul fostului lider polonez, Lech Kaczynksi, președintele care a murit în accidentul de avion de la Smolensk din 2010.
Partidul Dreptate și Justiție are o agendă conservatoare, care susține intervenția statului în economie și este parțial eurosceptic. Partidul Dreptate și Justiție este apropiat de linia Bisericii Catolice în ceea ce privește homosexualitatea și avortul.
Președintele țării are dreptul de a iniția proiecte legislative, dar are și drept de veto asupra legilor. Totuși, veto-ul său poate fi anulat de Parlament, în anumite condiții.
De asemenea, președintele numește premierul și poate cere Tribunalului Constituțional să verifice dacă un act normativ este în concordanță cu Constituția, înainte de a-l promulga.
Este comandantul suprem al forțelor armate și numește Șeful de Stat Major al Armatei Poloniei.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button