Peste 8.000 de oameni în centrul Berlinului la Marșul pentru Viață din Germania 2019
Peste 8.000 de oameni s-au adunat pe 24 septembrie în centrul Berlinului în fața clădirii parlamentului federal (Reichstag) pentru a participa la cea de a 15-a ediție a Marșului Pentru Viață din Germania (MPVG). Alexandra Maria Linden, președinta Bundesverband Lebensrecht (BvL) – Asociația Federală a Dreptului la Viață, organizația pro-viață care se ocupă de organizarea marșului, spune că la această ediție s-a înregistrat cel mai mare număr de participanți din istoria MPVG. Marșul din acest an a fost dedicat în special copiilor nenăscuți diagnosticați cu diverse dizabilități, cum ar fi sindromul Down, cărora în cele mai multe cazuri nu li se dă șansa la viață, fiind avortați după confirmarea diagnosticului.
Participanții la marș au purtat baloane și pancarde cu sloganurile „Incluziune în loc de selecție – toate ființele umane sunt la fel de prețioase” și „Selecția copiilor nu este un beneficiu material”. Marșul a beneficiat de susținerea Bisericii Catolice și mai multe biserici protestante, dar și a unor politicieni, medici și avocați.
În discursul inaugural, episcopul catolic Stefan Oster a spus că „numai în Germania se înregistrează peste 100.000 de avorturi pe an, ceea ce este o cifră îngrozitoare” și a adevărul universal că „fiecare ființă umană are dreptul la viață din momentul concepției și până la moartea naturală”.
Directorul Organizației Medici pentru Viață, doctorul Paul Cullen a subliniat necesitatea de a combate legalizarea eutanasiei. Hubert Hüppe, fost deputat și membru în comisia pentru persoanele cu dizabilități a îndemnat mulțimea să pună presiune asupra politicienilor în numele celor nenăscuți.
Printre vorbitori au fost persoane care și-au povestit experiențele cu copiii diagnosticați cu dizabilități severe, pentru care au ales viața. Au luat cuvântul și invitați pro-viață din Olanda și Elveția.
Marșul s-a încheiat cu o slujbă în fața parlamentului federal, în timpul căreia episcopul Wörner a insistat asupra „sfințeniei și inviolabilității vieții din momentul concepției”.
Lobby-ul pro-avort a organizat câteva contramanifestații, din care cea mai mare a fost cea de la Gara Centrală, unde aproximativ 400 de persoane au cerut „dezincriminarea totală a avortului” și au afișat mesaje precum „sprijin în loc de incriminare” sau „autodeterminarea este un drept al omului”.
A15-a ediție a MPVG a avut loc în contextul în care Comisia Federală Reunită a Serviciilor de Sănătate a decis ca asigurarea medicală să acopere în anumite cazuri și în condiții „stricte” costurile pentru analize de sânge prin care pot fi detectate afecțiuni genetice cum ar fi sindromul Down de exemplu. Ministerul Sănătății trebuie să aprobe măsura și este de așteptat ca în 2020 să fie elaborate normele de aplicare ale legii prin care vor fi acoperite costurile pentru testele prenatale eugenice, urmând ca din 2021 acestea să intre în vigoare.
Decizia a generat controverse. Alessander Krauss, membru al grupului parlamentar al CDU (Uniunea Democrat Creștină) a avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă implementarea acestei decizii asupra dreptului la viață al copiilor nenăscuți diagnosticați cu dizabilități: „Dreptul la viață al persoanelor cu dizabilități va fi serios afectat. Odată ce se descoperă că în pântec este un copil care se va naște cu dizabilități, acesta va fi condamnat la moarte. Guvernul german ar trebui să se gândească să acorde sprijin financiar familiilor care au copii cu dizabilități. Eliminarea unui grup din societatea noastră este nejustificată și total inacceptabilă.” – a declarat Krauss. Evident, afirmațiile lui Krauss sunt perfect justificate, asemenea măsuri fiind deja implementate „cu succes” în țări precum Islanda, care se mândrește că „a eradicat sindromul Down”, printr-o rată a „eficienței” de 100% în identificarea anomaliei genetice în faza pre-natală și a avortului după confirmarea diagnosticului. Danemarca o urmează îndeaproape cu 98%, în timp ce în Marea Britanie 9 din 10 copii nenăscuți diagnosticați cu Down sunt avortați.
Susținătorii avortului au mai obținut o victorie anul trecut, în urma unei lungi bătălii privind secțiunea 219a din codul penal, care interzicea reclama pentru avort. Mainstream media, mare parte pro-avort, a catalogat această prevedere ca provenind „din vremea naziștilor”, ignorând faptul că naziștii sunt cei care, pe lângă exterminările în masă, au utilizat ca politică de stat eugenia și sterilizările forțate pentru a crea rasa pură ariană, prin eliminarea tuturor celor din rasele neariene, dar și a celor cu dizabilități. Parlamentul federal a relaxat legea la începutul acestui an în sensul că doctorii pot informa doar că efectuează avorturi, însă este interzis să facă reclamă prin oferirea oricăror detalii legate de procedură (de exemplu anestezie gratuită, tip de avort etc.)
În Germania avortul este permis până în săptămâna 12 de sarcină, în condițiile în care mama a primit consiliere la un centru aprobat de stat și a respectat o perioadă de așteptare de 3 zile. Avortul este posibil și în stadii mai avansate ale sarcinii, „dacă se consideră că este necesar din punct de vedere medical”.