avort

Peru: Alberto Fujimori scos de sub acuzație în cazul campaniei de sterilizare forțată

de Xavier Symons, 22 februarie 2014

Procurorii peruvieni l-au achitat pe fostul președinte Alberto Fujimori, care fusese acuzat de crime împotriva umanității din cauza campaniei de sterilizare aplicată de guvernul lui asupra a mii de femei peruviene de origine indigenă.

Procurorul Marco Guzman a ajunsă la concluzia că operațiunea de sterilizare nu a fost forțată, deoarece nu s-a apelat la coerciție decât în cazuri izolate: „Femeile veneau la clinică, acceptau procedura și erau sterilizate. Acesta a fost desfășurarea obișnuită, normală a lucrurilor”.

2,074 de femei au dat, însă, declarații pentru grupurile locale și internaționale de apărare a drepturilor omului, spunând că le-au fost legate trompele fără să fie informate și fără să li se ceară consimțământul. Cel puțin 18 femei au murit în urma procedurii, susțin grupurile respective.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Demus, un grup peruan pentru apărarea drepturilor femeilor, a făcut recurs.

„Respingem decizia procurorului public conform căreia această politică publică (în timpul regimului Fujimori) nu a fost sistematică și prin urmare o crimă împotriva umanității. Nu este vorba de o crimă oarecare, ci de una împotriva umanității, comisă împotriva a foarte multe femei”, a declarat Rossy Salazar, avocat la Demus.

În septembrie 1995, parlamentul peruan a adoptat o lege care revizuia „Legea Generală a Populației”, pentru a permite sterilizarea. În anii următori, peste 210.000 de femei au fost sterilizate, marea majoritate fiind provenite din comunitățile sărace ale populației indigene.

Sursă: Bioedge


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button