opinii

Drepturile omului sunt produsul modelului creștin și devin monedă fără acoperire în absența acestuia

de Cristina Popescu, Facebook

Drepturile omului sunt produsul unei gândiri civilizaționale generată ea însăși în matrița creștinismului, a cărui viziune restauratoare a demnității universale a persoanei umane aceste drepturi caută să o reproducă printr-un filtru secular și secularizant (din ce în ce mai deformat în ultima vreme).

Drepturile omului nu s-ar fi putut naște în spațiul hindus, african sau extrem-oriental, pentru că ele nu sunt o emanație nouă a „rațiunii universale”, ci derivă dintr-un model cultural specific aplicat omului și lumii, și anume cel generat de forța creștinismului viu.

Eliminând izvorul transcendent al modelului omului universal adus de creștinism, cu alte cuvinte eliminându-l pe Dumnezeu, aceste drepturi rămân monedă de hârtie fără acoperire în aur, simplă declarație a cărei forță depinde de un prestigiu inițial din care se hrănește dar care se consumă fără a fi reînnoit și de puterea în declin a statelor născute în creuzetul istoric al creștinismului.

Citește mai multe articole de Cristina Popescu

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button