opinii

Discursul urii față de instituțiile tradiționale se folosește acum de libertatea de expresie, pe care însă o va înăbuși pe măsură ce va deveni dominant

de Cristina Popescu, Facebook

Cea mai mare grijă a unui dictator sau uzurpator este să încerce să înlăture mijloacele și metodele care l-au adus la putere, ca să nu fie folosite și de alții.

În cazul de față, ideologia cu tendințe opresive de astăzi a cucerit puterea pornind lupta pe frontul moral/cultural prin practicarea unui discurs al urii împotriva instituțiilor tradiționale și a viziunii tradiționale asupra lumii, precum și a celor care le susțineau sau aderau la ele, discurs al urii pe care nu îl denumeau ca atare ci pe care îl justificau și legitimau prin eticheta generoasă de „libertate de expresie” (free speech) și prin farmecul re-fondator și re-formator al iconoclasmului.

Odată devenită discurs oficial și dominant, ideologia ordinii răsturnate (progresistă) caută fie să mimeze că este în continuare doar simplu challenger al unei presupuse autorități injuste tradiționalist-patriarhale – altminteri, demult golită de orice putere politică – pentru a-și justifica ura din propriul discurs și a putea invoca beneficiul libertății de expresie, fie, mai ales, să taie accesul la aceeași armă – libertatea de comunicare – celor care iau apărarea vechii ordini, sub pretextul existenței unui discurs al urii (hate speech) în ceea ce au aceștia din urmă de spus.

Citește mai multe articole de Cristina Popescu

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button