opinii

Cătălin Sturza. Întrebări de Ziua Națională: Cum reuşim să ieşim din acest război civil? Putem să rezistăm fără un ideal, fără propria identitate?

de Cătălin Sturza, Blogurile Adevărul

Ne bucurăm cu toţii să privim această paradă militară, să reascultăm Imnul României şi alte cântece care ne trezesc sentimentul şi vibraţia naţională. Şi este firesc să fie aşa şi să ne bucurăm astăzi.

Să ne amintim că această sărbătoare este şi una a reconcilierii. În nişte vremuri în care războiul civil rece, războiul românilor cu românii devine tot mai intens şi mai polarizat. Şi în care categorii întregi de oameni sunt aţâţate, în mod iresponsabil, de o parte a mass-media, a politicienilor, a elitelor împotriva altor categorii. În care tinerii sunt aţâţaţi împotriva bătrânilor, cei înstăriţi împotriva celor săraci, cei de la oraşe împotriva celor din sate, „educaţii” împotriva „ştirbilor”, „progresiştii” împotriva „tradiţionaliştilor”, cei din Diaspora împotriva celor din ţară. Cum reuşim să ieşim din acest război civil rece, al românilor împotriva românilor?

De asemenea, să ne amintim că generaţia care a făcut Marea Unire, generaţia de la 1918 a avut un mare ideal: „Fireasca unire cu patria muma ne-a fost cel mai sfânt ideal.” Nu vorbesc aici despre un patriotism exagerat, ci despre întrebări fireşti, care sunt relevante pentru orice naţiune modernă. Putem să rezistăm ca naţiune, în astfel de vremuri tulburi, fără un astfel de ideal? Putem să traversăm aceste vremuri pline de ameninţări mai mult sau mai puţin voalate şi să fim prosperi, suverani şi demni fără un proiect de ţară? Putem să participăm la proiectul european, la Europa Naţiunilor fără o voce proprie cu adevărat distinctă? Fără o contribuţie care să reflecte creativitatea, idealurile şi identitatea noastre, alături de partenerii şi de aliaţii noştri?

Iată două întrebări-cheie pentru ziua de azi, şi pentru anii următori.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

La mulţi ani tuturor românilor, de Ziua Naţională a României! 

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button