opinii

Oare „fetus” devine brusc „copil” uman doar atunci când o ducesă îl poartă în pântece?

de Cătălin Sturza, Facebook

Toată media din Marea Britanie semnalează că Meghan Markle, aka Ducesa de Sussex, este însărcinată. Ok, so what’s the big deal? The big deal este că media din Marea Britanie scrie că Ducesa de Sussex este însărcinată cu un „copil”.

În același timp, în Marea Britanie e în plină desfășurare un scandal legat de instituirea unor „zone de cenzură” intitulate orwellian „safe zones”, în jurul clinicilor de avort. Acestea sunt zone în care rugăciunea, sprijinul și distribuirea de materiale către femeile care vin să facă avort sunt interzise. Inițiativa a fost inițiată de BPAS, o corporație cu peste 40 de clinici de avort în Marea Britanie.

Și care e legătura cu Ducesa de Sussex? Legătura e că, aparent, nu există nici o legătură între cuvântul „baby”, care este folosit pentru a descrie sarcina ducesei de Sussex, și cuvintele „produs de concepție”, „fetus”, „blurb”, „blob” sau „clump of cells” („grămadă, mănunchi, adunătură de celule”) folosite de aceeași presă mainstream pentru a descrie sarcinile femeilor preponderent sărace. Femei care au, adesea, dreptul la un singur serviciu medical finanțat de stat: avortul.

Așadar, mă întreb și eu ca tot omul naiv – oare un „fetus” devine, brusc, un copil uman doar atunci când o ducesă îl poartă în pântece?

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Reiau în comentariu link-ul către articolul despre scandalul așa-numitelor „safe zones” din UK. Una din militantele care se luptă pentru libertatea de exprimare este o româncă, Alina Dulgheru. Deja patru orașe au instituit astfel de „safe zones” în care rugăciunile și distribuirea unor fluturași cu informații în sprijinul vieții sunt criminalizate.

Citește și O româncă se luptă pentru democrație și pentru libertatea de exprimare în Marea Britanie

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button