avort

Oamenii de presă din secolul al XIX-lea nu ezitau să-și exprime părerea despre avort / „Avortul, ultima exploatare a femeii” (21)

fundal site v1.0

Ziariștii

Oamenii de presă din secolul al XIX-lea nu ezitau să-și exprime părerea despre avort. John McDowall, un creștin absolvent al universităților Amherst și Princeton, care lucra la New York, a înființat Societatea Magdalenă, care le oferea adăpost femeilor seduse și abandonate. În 1833, a înființat și o revistă lunară, McDowall’s Review, pentru a prezenta în detaliu realitatea și amploarea fenomenelor de seducție, prostituție și avort din Gotham. El a dezvăluit că „mii de copii sunt uciși. Prunci morți sunt găsiți adesea, uneori în toalete, alteori în puțuri, canale, băltoace, pe chei…” [75] Relatările sale agresive despre lumea subterană a pasiunilor carnale din New York i-a supărat pe mulți. Un înalt juriu l-a mustrat pentru că a creat o neplăcere care „degrada caracterul orașului” [76].

După moartea lui McDowall, în 1836, publicația The National Police Gazette, condusă de redactorul-șef George Wilkes, promitea solemn „să urmărească această chestiune până când orașul New York avea să scape de distrugătorii de copii” [77]. Campania a continuat de-a lungul a două decenii, dar publicația se bucura mai mult „de audiență decât de prestigiu”, după spusele istoricului Marvin Olasky, și nu a reușit să canalizeze furia publicului împotriva breslei furnizorilor de servicii de avort.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În 1870, Louis Jennings, redactor la The New York Times, a început o cruciadă anti-avort cu un editorial care purta un titlu de rezonanță evanghelică, Cel mai mic dintre aceștia, și prin care protesta cu privire la „făptuirea uciderii de prunci… care e putredă și duhoarea se ridică până la ceruri. De ce nu se face simțită nicio adiere de pedeapsă?” Jennings a comandat o anchetă jurnalistică în care un reporter și o prietenă de sex feminin au vizitat specialiști în avort, pretinzând că sunt un cuplu care are nevoie de serviciile lor. În reportajul care a rezultat se spunea că „mii de ființe umane” sunt „ucise înainte chiar de a vedea lumina soarelui” [78].

Da-da, ați înțeles bine: The New York Times a publicat asta!

Nu toate ziarele au adoptat o atitudie agresivă de condamnare a avortului, dar cele care au făcut-o au avut un impact considerabil asupra opiniilor și atitudinilor americanilor.

NOTE:

[75] McDowall’s Journal, mai 1833, p. 36. Citat în: Olasky, p. 141.

[76] Ibid., aprilie 1834, p. 31. Citat în: Olasky, p. 142.

[77] National Police Gazette, 14 februarie 1846, p. 205. Citat în: Olasky, p. 149.

[78] „The Evil of the Age”, New York Times, 23 august 1871. Citat în: Olasky, p. 153.

Pe 8 decembrie 2014, ProValori Media a lansat a lansat cartea Avortul, ultima exploatare a femeii, de Brian E. Fisher, fondatorul organizației americane Online For Life, care, de la înființarea ei, în 2007, a salvat de la avort peste 2.000 de copii.

Acest volum, dintr-o perspectivă originală și provocatoare, pune în discuție tocmai drepturile femeii și ale copilului nenăscut, explorând rolul bărbaților în impunerea și răspândirea practicii avortului în cea mai puternică națiune din lume și apoi în alte țări.

Pe parcursul mai multor săptămâni ne propunem să vă prezentăm fragmente din acest volum.

Cartea “Avortul, ultima exploatare a femeilor” se poate achiziționa de la Librăria bizantină, din rețeaua de librării Supergraph și online de pe site-ul Librăriei Sophia.

De asemenea, cartea este disponibilă și gratuit, în format digital, la adresa de web www.avortulexploateazafemeile.ro



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button