avort

Alexandra Nadane: Să îndrăznim să credem că viitorul este pro-viață, să muncim să îl construim!

Gânduri după emisiunea TVR Referendum, despre avort

de Alexandra Nadane, alexandranadane.ro

Aseară, pe postul național de televiziune a fost emisiunea „Referendum”, realizată în parteneriat cu HotNews.
Tema a fost „Sunteţi de acord cu dreptul la avort?”. Am spus de la început că felul în care a fost formulată această temă nu reprezintă corect toate opțiunile în problema avortului – pro-avort, anti-avort, pro-alegere și pro-viață – și arată totodată, cât de puțin sunt cunoscute acestea.
Mulțumiri organizatorilor și celorlalți invitați pentru disponibilitatea de a aduce în atenția publicului românesc un subiect pe cât de sensibil, pe atât de important.

De ce referendum? De ce dezbatere? Când auzi argumentele celor pro-avort și ale celor anti-avort, îți dai seama că și unii, și alții sunt oameni care vor să facă bine cuiva: unii femeii, alții copilului. De ce sunt în conflict? Pentru că nici unii, nici alții nu își dau seama că nu vor ÎNTREG binele posibil, ci doar o parte din el: cei pro-avort cred că o ajută pe femeie să scape de o problemă, cei anti-avort consideră că ajută copilul fără apărare, a cărui viață este luată.

Opțiunile pro-avort și anti-avort nu sunt soluții complete.
Cei pro-avort vor să sprijine femeia ignorând copilul, cei anti-avort vor să sprijine copilul, ignorând femeia. Cei pro-alegere egalizează opțiunile fără să aprofundeze cauzele și consecințele diferite.
Dintre cele patru opțiuni, adevărata soluție este cea pro-viață: să sprijinim femeia ȘI copilul. Adevăratul bine ține cont de toți cei implicați. A fi pro-viață este a căuta binele femeii și binele copilului. Da, a fi pro-femeie și pro-copil e cel mai greu, dar e singura soluție adevărată.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Un gând adresat activiștilor pro-alegere:
Să îi spui femeii „orice alegi e bine, te susțin” nu este suficient. Pentru că îi spunem: „ești liberă să alegi”, dar nu verificăm dacă are contextul care îi dă posibilitatea să aleagă cu adevărat. Un elev care nu are profesori competenți poate el să aleagă între a învăța materia bine sau a nu o învăța bine ? Cine să îl învețe cu adevărat, dacă profesorii nu sunt competenți? Putem să alegem să fim sănătoși dacă ne tratează un doctor care nu este competent? Poate o femeie aflată într-o relație toxică să aleagă ce vrea? Poate o femeie care depinde financiar de tatăl copilului să audă „dă-l afară că, altfel, te părăsesc” și să aleagă liber?

Dacă nu sunteți indiferenți, atunci căutați soluția cea mai bună – există întotdeauna!

Un gând pentru cei pro-avort:

Când spui unei femei „Nu exista altă soluție, decât avortul” este fals! (Nu mă refer la cazurile în care se intervine pentru sănătatea femeii, la acele foarte puține avorturi care se fac pentru a salva viața mamei).
„Nu există altă soluție, decât avortul” înseamnă lipsa progresului.
Trebuie să căutam soluții. E firesc să căutăm. În medicină așa se face. Se investesc mii de miliarde pentru căutarea unui tratament pentru cancer. Și se va găsi. Dacă s-ar investi în sprijinirea femeilor aflate în criză de sarcină a mia parte din acești bani, probabil orice criză de sarcină ar avea o soluție eficienta pentru problemele mamei.

Spunem noi vreunui bolnav de cancer, când află că are boala: nu ai nicio șansă, o să mori sigur? Nu!
Spunem noi, ca societate, cercetătorilor care caută tratamentul cancerului – și care de decenii nu au reușit să găsească un leac eficient: „Opriți-vă din cercetare!, Supraviețuiește cine poate.”? Nu! Dimpotrivă!
Spunem fiecărui om: te sprijinim, luptă-te, te ajutăm să învingi. Și spunem cercetătorilor: cercetați, iată noi fonduri, cercetați.
Ei bine, nici unei femei în criză de sarcină nu ar trebui să îi spunem: nu e nicio șansă să fie bine și pentru tine și pentru copil, trebuie să te sacrifici tu sau să moară el. Alternativa ar fi să zicem: luptă-te, te sprijinim, te ajutăm să învingi pentru tine și pentru copilul tău.

La nivel de societate, nu ar trebui să spunem: cui îi e greu să nască și să crească un copil – să facă avort, deoarece noi refuzăm să găsim soluții pentru aceste femei, ci ar trebui să spunem: lumea de azi a trimis oameni pe Lună, lumea de azi vrea să trimită oameni pe Marte, lumea de azi a creat inteligența artificială, putem să-i ajutăm pe câțiva dintre noi! Doar să vrem.

Îndrăzniți să credeți că există un bine mai amplu decât cel pe care vă străduiți să îl faceți! Îndrăzniți să credeți că puteți ajuta femeia ȘI copilul, îndrăzniți să depășiți limita binelui doar pentru unul!

Un gând pentru cei anti-avort:
Practica arată că binele copilului se construiește construind binele mamei, iar apoi binele mamei va crește prin binele copilului.
În binele femeii intră prevenirea abuzului sexual, care este mult mai frecvent din copilăria timpurie și până în adolescență, decât vrem să recunoaștem ca societate. Intră îngrijirea psihologică și sufletească în urma traumelor sexuale; sprijinirea accesului la educație; îngrijirea medicală oferită cu profesionalism și cu multă compasiune în perioada sarcinii. Intră creșterea nivelului de înțelegere a mecanismului relațiilor toxice, a felului în care se pot evita, a modalităților de a ieși din ele. Intră crearea unor politici publice, dar și civice care să vizeze în mod direct sprijinul în criza de sarcină – precum adopția începută din perioada sarcinii și o mai mare valorizare a adopției, sprijinirea copiilor și a persoanelor cu dizabilități.

Fapta concretă va aduce binele dorit.
În SUA sunt peste 3000 de centre de sprijin în sarcină care oferă gratuit soluții femeilor în criză de sarcină; clinici de avort sunt mai puțin de 2000. În România, în fiecare oraș există spitale sau clinici de avort, dar în toată țara sunt mai puțin de 20 de centre – sunt numere care vorbesc de la sine!

Pentru a face binele, nu este de ajuns identificarea răului, ci este necesară și construirea, cu tenacitate, a unei soluții concrete, în fiecare situație.

Un gând pentru toți cei implicați în dezbatere și în activismul civic:
În fața celor 23 de milioane de copii care și-au pierdut viața în perioada 1958-2020, în fața zbuciumului și a suferințelor mamelor lor care au fost în criză de sarcină și în fața zbuciumului multor altor femei care sunt – acum – sau vor fi în viitor în criză de sarcină, e cazul să înțelegem că nu vom ajuta eficient pe femeie sau pe copil, decât dacă îi vom ajuta pe amândoi.

Dumnezeu îi iubește pe amândoi și amândoi poartă chipul Lui în ei. Să îi iubim și noi pe amândoi și să îi sprijinim!

Viitorul înseamnă dezvoltare, creativitate, tenacitate, curaj – de aceea viitorul va fi pro-viață. Eșecul și moartea nu construiesc viitorul, ci îl anulează.

Să îndrăznim să credem că pro-viață este viitorul, să muncim să îl construim!

P.S.
1. Două lucruri le-am spus incomplet aseară și o să revin. Hitler a legalizat avortul astfel: în 1933 în Germania, pentru copiii germani cu probleme congenitale, și în 1941 în Polonia, după ocuparea acesteia, pentru toată populația din Polonia mai puțin copiii germani sănătoși. O să pun un material mâine pe tema aceasta. Al doilea este că la centre oferim sprijin post-avort femeilor care vin la centru în criză de sarcină, sunt consiliate, aleg să facă avort și apoi se confruntă cu sindromul post-traumatic – deci nu le abandonăm pentru că au ales să facă avort, deși nu susținem avortul.

2. Adaug și aici informațiile existente despre numărul copiilor avortați și despre cât de puțin a fost studiată această temă.
Din 1958, când a fost legalizat avortul în România, și până în 2020 s-au înregistrat de către stat 23.048.862 avorturi:
• 7.521.100 avorturi în perioada de liberalizare 1958–1966 (9 ani);
• 7.298.402 avorturi legale în perioada de restricționare 1967–1989 (24 ani);
• 8.139.582 avorturi în perioada de liberalizare 1990–2020 (30 ani).
Dacă s-ar număra și avorturile făcute în clinicile private (care nu comunică numărul de avorturi), cele din spitale de stat care nu raportează datele, avorturile medicamentoase, avorturile făcute de românii plecați la muncă în străinătate (majoritatea aflați la vârstă fertilă), avorturile ilegale și situațiile în care se fac avorturi la cerere dar se consemnează că sunt chiuretaje la sarcini oprite din evoluție, atunci probabil s-ar ajunge la un număr dublu – dar, în lipsa studiilor științifice, avem doar datele minime de mai sus.

3. Un gând adresat celor credincioși: în seara emisiunii era Privegherea la sărbătoarea Icoanei Prodromița a Maicii Domnului, pictată în chip suprafiresc. Abolirea avortului va fi o lucrare de sus, căci este ceva mai presus de puterea omenirii să iasă din acest uriaș rău; însă această lucrare de sus va veni pe fondul unui efort tenace al oamenilor.



Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Invităm cititorii să își exprime opiniile pe subiectele de actualitate scriindu-ne la adresa stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button