Marxism cultural

O nouă intoxicare: Referendumul ca prim pas spre ieșirea din UE. Ce minciuni mai urmează?

de Cătălin Sturza, Facebook

Referendumul pentru Căsătorie: pro-UE, și nu RoExit

Noua tema anti-referendum este RoExit: referendumul este, brusc, fără să fi existat măcar tema, pricină de panică morală, văzut ca un pas spre ieșirea din UE.

Printre elementele care alimentează această panică se numără și ceea ce pare a fi un fake news reprobabil: inventarea unei afirmații atribuite lui Marian Munteanu. Acesta ar fi declarat, într-o emisiune de la Antena 3, că referendumul ar fi o declarație de independență „față de UE”.

În primul rând, Marian Munteanu era acolo în nume propriu. El nu se reprezintă decât pe sine și, eventual, organizația pe care o conduce.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În al doilea rând, Munteanu nu a zis că referendumul ar fi o declarație de independență FAȚĂ DE UE. Aceste din urmă cuvinte îi sunt atribuite în mod fals de către un lider politic. Vedeți, în fapt, ce a zis în studio – la link-ul de aici, la min 1:21:30. Mă întreb, de ce au nevoie de minciuni adversarii Referendumului? De ce încă o minciună aruncată într-o dezbatere pe care o vor cu orice chip dinamitată?

Dar, dincolo de fake news-uri și hoax-uri menite propagării unei panici care să îndepărteze oamenii de Referendum, să cercetăm mai rațional subiectul de fond. Este acest act împotriva UE? Am toate argumentele nu doar că NU e împotriva, ci și că poate întări loialitatea românilor față de UE:

  1. Referendumul are loc tocmai pentru că în cadrul UE dreptul familiei ține de competența statelor membre. Este un act de suveranitate și de independență, dar asta în exact acele domenii care sunt rezervate suveranității și independenței statelor naționale.
  2. Românii au aflat, cu ocazia acestei dezbateri, că UE nu e o structură tiranică ce le impune valori și instituții cu care nu sunt de acord. Ci este o structură în cadrul căreia își pot afirma pe domenii-cheie identitatea. Culmea este tocmai propaganda anti-referendarilor produce un efect invers: ei vor ca oamenii să creadă că UE este pentru căsătorii homosexuale și că a face altfel e împotriva UE. Abia asta ar alimenta euroscepticismul.
  3. Nici Coaliția pentru Familie, nici BOR și celelalte culte nu au emis nici cel mai mic mesaj împotriva UE. Singurii care au inventat o temă anti-UE legată de Referendum sunt oponenții acestuia. Care, încă odată, joacă urât și inechitabil.

Așadar, a-ți afirma identitatea, a-ți negocia interesele, a decide în domenii-cheie în mod suveran, toate aceste lucruri întăresc loialitatea față de structura în cadrul căreia te poți afirma astfel. Strategia exit devine o variantă doar când percepi că ești deprivat de identitate, de decizie și de autonomie.

Citește mai multe opinii de Cătălin Sturza

 


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button