Uncategorized

Natalia Lozan: Sfaturi pentru evitarea certurilor în familie

de Redacția Stiripentruviata.ro

„Certurile care au loc între membrii familiei, adesea pornesc de la niște lucruri de nimic, care reușesc să fie transformate în adevărate conflicte. (Încercați să vă amintiți motivul uneia dintre certurile din familie care s-a petrecut cu ceva timp în urmă. Dacă veți reuși să descoperiți motivul, atunci veți fi surprinși de ce s-a ajuns la ceartă.) De obicei, este suficientă doar o singură frază spusă cu ton ridicat, pentru ca instantaneu să izbucnească un conflict în familie. Astfel, cuvinte spuse unul după altul pot transforma o obiecție într-un scandal enorm.

Cum am putea totuși tăia acest rău de la rădăcină?

În primul rând, este foarte bine să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să învățăm reținerea. Ți-a reproșat ceva un membru al familiei, cât de dureros și de nedrept ar fi, nu răspunde imediat cu mânie, cu furie, căci astfel se pierde controlul și nu mai reușești să oprești propriile cuvinte pe care ai putea să le spui. Îți va părea rău pe urmă… Dar va fi prea târziu. Căci bătând un cui în sufletul cuiva, îl putem scoate prin scuzele noastre, dar tot vom lăsa un gol în locul lui. Ar fi foarte bine să învățăm că dacă te-a lovit cineva peste obrazul stâng, să i-l întorci și pe cel drept. Măcar pentru că în fața ta stă o persoană dragă pe care o iubești. Încercați să vă păstrați calmul oricât de greu ar părea. Peste un timp, situația se va calma și vom înțelege că nu merită să mergem până la capăt în nebunia de a dovedi că cineva se înșeală în privința noastră. Sfântul Serafim de Sarov spunea: Dacă este imposibil să nu te superi, cel puțin rețineți limba.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În al doilea rând este foarte important să ne debarasăm de această obișnuință a multora dintre noi de a dovedi dreptatea noastră celui de alături. Baza oricărei neînțelegeri este determinarea de a arăta cine are dreptate și cine nu. În fond, cel ce caută cearta, nu face altceva decât să dovedească: eu sunt bun și tu nu. Cel smerit cu adevărat va zice doar atât: iartă-mă!

În al treilea rând, să ne iubim unii pe alții, nu prin cuvinte, ci cu fapta și cu adevărul. Trebuie să îi binecuvântăm pe cei dragi, nu să-i blestemăm. Să-i ridicăm, nu să-i înjosim.”

Natalia Lozan, Pentru dragoste și înțelegere în familie, Editura Ortodoxia, București, 2015, pp. 6-8.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button