adopţiedizabilităţisarcină

Născută din mamă surogat și apoi refuzată ca o marfă defectă, o fetiță ucraineană cu dizabilități este adoptată în plin război

de Redacția Stiripentruviata.ro

O recentă poveste de adopție ilustrează problemele procedurii de surogație, în care părinții donează materialul genetic, iar sarcina este purtată de altă femeie, numită „mamă surogat”.

Americanii Matthew Scott Etnyre, de 39 de ani, și Irmgard Pagan, de 61 de ani, au făcut în 2015 contract cu o mamă surogat din Ucraina pentru a le naște o pereche de gemeni. După ce primul copil a murit la naștere, în 2016 iar al doilea, Bridget, o fetiță născută prematur, s-a dovedit a avea dizabilități, ei au abandonat-o.

Maria Telyupa, mama surogat a fetiței, și-a implorat soțul să-și dea acordul ca ei să o adopte, dar acesta a refuzat și femeia a avut doar o zi să-și ia rămas bun de la copilul pe care l-a purtat nouă luni în pântece, înainte ca acesta să fie dus la Căminul de copii din Soneciko, Ucraina.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Când Bridget s-a îmbolnăvit, al vârsta de cinci luni, părinții americani au înregistrat o petiție prin care cereau să fie scoasă de pe aparate și lăsată să moară, dar cererea nu le-a fost aprobată.

Marina Boyko, îngrijitoarea de la cămin a fetiței, a încercat să-i contacteze de mai multe ori pentru a le da vești despre ea, dar nu au fost interesați. Nici actele pentru a o da spre adopție nu au fost făcute cum trebuie, astfel că micuța a rămas fără cetățenie și, astfel, fără posibilitatea de a fi adoptată.

Aceasta însemna că la șapte ani Bridget urma, conform legii ucrainene, să fie trimisă într-un orfelinat unde nu ar mai fi beneficiat de terapiile de care are nevoie.

Bridget și pedagogul pentru copii cu nevoie speciale Marina Boyko în reportajul din 2019

„Nu poți judeca un copil imediat după naștere și să spui că nu-ți place și că ți-ai fi dorit un zâmbet de Hollywood după naștere. Eu vreau să le transmit că au o fetiță uimitoare”, a declarat pentru ABC Marina Boyko, îngrijitoarea fetiței de la Căminul de copii din Soneciko, Ucraina.

Americanii au chemat în judecată televiziunea australiană ABC după ce aceasta le-a prezentat povestea, dar au pierdut procesul.

Deznodământul poveștii este unul fericit, pentru că în aprilie 2022, un alt cuplu american, Philip and Kristie Graves, au aflat despre ea prin intermediul unei organizații caritabile care intermediază adopția de copii cu dizabilități din Ucraina.

Familia Graves are trei copii biologici și o a patra fetiță adoptată, Elliana, care are și ea dizabilități. Adopția s-a făcut în plin război și părinții au călătorit în persoană să o ia pe fetiță de la căminul din Ucraina și să o ducă la ei acasă.

Acum, Bridget locuiește la New York, iar mama ei „surogat”, care s-a atașat de ea atât de mult, a primit din partea familiei propunerea de a se refugia în SUA și a face parte în continuare din viața fetiței, mai ales că Bridget a fost concepută cu un ovul donat chiar de ea, deci este de fapt și mama ei biologică.

Avocatul Copilului din Ucraina declara în 2019 pentru ABC că astfel de situații nu sunt unice în țara vecină. La momentul interviului oficialului îi erau cunoscute cel puțin alte 10 cazuri similare, estimând că sunt mai multe, despre care nu are cunoștință.

De ce Gabriela Firea ia în considerare legiferarea maternității surogat


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button