familievalorile familiei

Mihai Smicală: „Tata mi-a spus că o să mă scoată din Finlanda și n-am să o mai văd niciodată pe mama”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Redăm o conversație dintre Camelia Smicală și fiul ei, Mihail, care explică de ce a fost atât de alarmată când serviciile sociale din Finlanda i-au făcut băiatului pașaport fără să o anunte, deși din punct de vedere juridic erau obligați să o anunțe. Mihail și sora lui mai mică, Maria, a fugit din sistemul de protecția copilului după ce Ministerul de Externe român a refuzat repatrierea familiei monoparentale reunite în România. Cazul Cameliei Smicală sfidează toate normele naționale și europene. Standardele europene în ceea ce privește protecția copilului favorizează integrarea copilului în familia naturală prin sprijinirea acesteia și ascultarea dorinței copilului, mai ales că cei doi copii sunt adolescenți si au deja discernământ.


” -Mihai, de ce te-ai speriat atât de tare când ai aflat că pleci în Estonia?
-Pentru că tatăl meu mi-a spus că o să mă scoată din Finlanda și n-am să o mai văd niciodată pe mama. Am crezut că n-am să mă mai întorc niciodată.
-Poți să-mi spui de ce te-au chemat la social săptămâna trecută?
-Pentru că am făcut o hârtie (N.B. se referă la plângerea adresată Avocatului Poporului) și mi-au dat răspunsul. Și a fost și avocatul prin telefon când vorbeam cu ei.
-Știam că e în concediu…
-A fost în concediu, dar a fost cu mine prin telefon. Am făcut împreună asta…ca să ne aducă acasă, alte hârtii…și avocatul a spus că el nu îi ascultă pe cei de la TAYS, pentru că ei nu au vorbit cu noi de câțiva ani și nici nu ne cunosc. (N.B. se referă la medicul de la Spitalul Universitar din Tampere, psihiatrul care în urmă cu 4 ani, fără să vadă copiii, i-a ,,consultat” având doar o discuție cu tatăl lor, și care a delegat o asistentă medicală să-i informeze că nu vor ajunge niciodată acasă).
Avocatul a întrebat de ce nu putem să mergem acasă, că nu există nimic de ce nu am putea să mergem, și socialul nu spunea decât că mama noastră și tatăl nostru nu fac un compromis…de asta.
-Și de asta vă țin pe voi acolo?
-Exact
-Și de asta vă țin separați?
-Ne țin separați din cauză că eu nu sunt bun pentru Maria.
-Nici Maria pentru tine?

Au spus doar că eu nu sunt bun pentru Maria.
-Dar ți-au explicat ce înseamnă asta?
-Nu. Nu…nu.
-Și ce urmează, cum a rămas?
-Păi…n-a rămas așa de bine, pentru că ei nu au răspuns la întrebări. Spuneau doar „ne pare rău, ne pare rău”.
-Nu au răspunsuri, pentru că ele nu există…
-Da, așa le spunea și avocatul…că nu există nimic, și că ei încearcă să tragă de timp ca să găsească ceva.
-Abia acum, după patru ani?
-Da, exact.”


Mihai este elev la unul din cele mai bune licee din Finlanda – un caz fără precedent pentru copii găzduiți de sistemul social din Finlanda. El a fugit din centrul de copii fiindcă se temea că va fi izolat si nu-si ca mai putea continua studiile. Maria, sora lui, era deja izolată în alt centru fără permisiunea de a mai frecventa școala. Ulterior a fugit și ea. Situația copiilor este gravă si incertă.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

Conversația de mai jos a fost publicată săptămâna trecută de Camelia Smicală pe Facebook. Săptămâna aceasta, românca a afirmat pe rețeaua socială că nu va mai scrie despre cazul ei în perioada Crăciunului, din respect pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Românii din diaspora le-au dedicat concerte de colinde copiilor Smicală, care petrec Crăciunul departe de mama lor.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button