familie

Matei Dobrovie: „Voi susține modificarea Art. 48 din Constituție în sensul votat la Referendumul din toamna lui 2018: «Familia se întemeiază pe căsătoria… între un bărbat și o femeie»”

Rezultatul referendumului consultativ inițiat de președintele Iohannis cere amendarea legilor și convocarea unui nou referendum, de data aceasta decizional, care să modifice Constituția României în sensul propus de acesta. Se va constitui din nou, ca și după referendumul din 2009 (care propunea reducerea numărului de parlamentari), o comisie parlamentară de revizuire a Constituției.

Deputatul Matei Dobrovie a anunțat pe contul personal de Facebook că aceasta va fi un moment oportun pentru a propune și revizuirea Articolului 48 din Constituție, cerută în 2015 și votată în 2018 de 3,5 milioane de români. Scopul era protejarea constituțională a căsătoriei, care să fie în mod explicit definită ca uniune între un bărbat și o femeie, în loc de uniune „între soți”, cum este la ora actuală în Constituție. Matei Dobrovie a scris:

„Sunt de acord cu revizuirea Constituției pentru a pune în aplicare referendumul consultativ pe justiție, la care și eu am votat DA. Voi participa la Comisia de revizuire a Constituției din Parlament, atunci când aceasta va fi înființată. Cu această ocazie, voi susține din nou necesitatea de a include și modificarea articolului 48 din legea fundamentală în sensul votat la Referendumul din toamna lui 2018: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”.

Voința a peste 3 milioane de români nu poate fi ignorată și este o bună ocazie pentru a relua această dezbatere!”

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Dep. Matei Dobrovie pe Facebook

Rămâne de văzut și în ce măsură se vor concretiza toate acestea. O comisie similară a existat și după referendumul consultativ propus în 2009 de fostul președinte Băsescu. Și o propunere similară cu cea a Dep. Matei Dobrovie a fost făcută la vremea respectivă, în fosta comisie, de către Dep. Florica Cherecheș. Însă nu s-a concretizat nimic din ce s-a lucrat atunci.

În plus, ilustrativ pentru democrația românească este faptul că, în 2013, propunerea dep. Cherecheș fusese inițial aprobată, iar apoi, în urma presiunilor externe, votul a fost reluat în comisie și a ieșit „negativ”.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button