Marşul pentru Viaţă

Marșul pentru viață Elveția 2014 – Zurich

e0
20 septembrie 2014,  Știri pentru viață

Sâmbătă, 20 septembrie 2014, a avut loc la Zurich a cincea manifestare a Marșului pentru viață din Elveția. Primul marș de acest gen din Elveția s-a desfășurat în 2010, participând aproximativ 800 de persoane [1].

e1

Anul acesta au participat în jur de 2.500 de oameni de toate vârstele: copii, tineri și bătrâni, din Zurich și împrejurimi, precum și un grup de tineri din Polonia. Organizatori au fost mai multe asociații creștine, pro-familie și pro-viață care fac parte din organizația „Marsch für s’Läbe”, înființată la data de 9 mai 2011 [2]. Tema de anul acesta a fost solidaritatea cu cei afectați de sindromul Down.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

e3

Participanții au purtat baloane, insigne și pancarte cu lozinci pro-viață și diverse imagini care surprindeau frumusețea și nevinovăția copilăriei. Cea mai impresionantă a fost  cea a unui copil de 11 săptămâni care părea că se roagă în pântece să trăiască. Lozincile marșului au fost: „Mulțumesc pentru viață”, „Te rog, lasă-mă să trăiesc”, „Și nouă ne-ar fi plăcut să trăim”, „Vreau să trăiesc”, „Trăiește și lasă să trăiască”, „Ideea genială a Domnului – familia”, „Tu contezi”, „Iisus te iubește”, „Sarcina nu e o boală și un fetus nu e o tumoare, e viață”, „Maria a născut, lumea nu s-a pierdut”, „Unul dintre noi (One of us)”.

 e2

Nu au lipsit nici contra-manifestanții, militanții pro-avort care, cu câteva zile înainte, au lipit anunțuri cu „Anulat” peste afișele cu marșul. În timpul manifestației, printr-un protest  neautorizat, au încercat să împiedice ordinea și liniștea marșului prin fluierături, huiduieli și aruncând cu pungi de apă și vopsea. Poliția (destul de numeroasă) a intervenit însă prompt de fiecare dată.

e8

Manifestația a început în centrul orașului, pe malul lacului Zurich cu muzică de fanfară, discursuri ținute de diverși reprezentanți ai organizațiilor pro-viață și o rugăciune scurtă. Discursurile au fost traduse prin semne pentru surdo-muți.

e4

Prof. Holm Schneider, doctor pediatru, scriitor și genetician german, militant pro-life, a spus că în urma examinării prenatale peste 90% din cei suspectați de sindrom Down sunt avortați, motivul fiind teama multora de un copil care nu este perfect. Acesta provine din faptul că și-au pierdut credința și că au uitat că fiecare viață este un dar și nu o pură întâmplare, nici un produs al industriei reproducerii umane, pe care trebuie să-l treci printr-un control de calitate. Putem să facem ceva: să aducem în discuție tema copiilor cu sindrom Down, copii care aduc bucurie și sunt utili lumii, pentru că știu mai bine ca noi ce este iubirea.

Mama unei fete cu sindrom Down, împreună cu o altă tânără de 26 de ani cu sindrom Down, Cornelia, angajată a Poliției rutiere au vorbit despre viața lor, cu încercări, dar și cu bucurii și reușite. Mama a spus că a crește un copil cu sindrom Down nu este ușor, dar merită și este o binecuvântare. Acești copii trebuie să fie prețuiți, iubiți și respectați.

Femeile au fost încurajate să nu se teamă și să nu își facă griji inutil din cauza anomaliilor depistate de testele de diagnostic prenatal, pe de o parte pentru că e posibil să nu fie vorba de nicio problemă reală, pe de alta pentru că și copiii cu sindrom Down și alte dizabilități sunt oameni cu suflet mare, care oferă multă dragoste și au un plan de la Dumnezeu în viață.

După discursuri a început marșul propriu-zis, pe un traseu de aproximativ trei kilometri, pe străzile din centrul Zurich-ului. O parte din copii au stat într-un cărucior mare, de aproximativ trei metri înălțime, tras de oameni, alții într-un camion special amenajat și împodobit cu baloane, iar unii bătrâni au mers într-un cărucior cu rotile înalt. S-au cântat cântece religioase și muzică de fanfară, pe o vreme deosebit de frumoasă, în ciuda prognozelor.

e9

Marșul s-a încheiat cu discursuri ale reprezentanților bisericilor catolice și reformate, cântece creștine și câteva rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu, precum și „Tatăl Nostru”. De asemenea, s-a mulțumit poliției pentru că a asigurat buna desfășurare. În mod simbolic participanții au dat drumul baloanelor, care s-au îndreptat către cer.

e5

Istoricul situației avorturilor în Elveția [3]:

Până în 2002 avortul era permis în Elveția doar pentru motive medicale. În 1977 a fost propus un amendament constituțional pentru legalizarea avortului în primul trimestru de sarcină, dar la referendum a fost respins. În 1978 și 1985 au fost propuse modificări care să restricționeze și mai mult avorturile, dar nu au fost aprobate la vot.

În practică însă, la sfârșitul secolului XX legea era ignorată, făcându-se destul de multe avorturi. În 2001 legea a fost modificată pentru a permite avortul în primul trimestru. Grupările pro-viață au cerut un referendum pentru această modificare, însă 72% din votanți au fost în favoarea avortului în 2002. Următoarea inițiativă pentru interzicerea avorturilor a avut loc în 2014, însă nu s-au strâns suficiente semnături pentru un referendum. Tot în 2014 a avut loc un referendum pentru ca avorturile să nu mai fie acoperite de asigurarea medicală obligatorie, însă a fost respins de 70% din votanți.

––––––––––––
[1] www.marschfuerslaebe.ch;
[2] Arbeitsgruppe Jugend & Familie (Grupul de lucru pentru tineret și familie), Bündnis Christliche Schweiz (Alianța Elveția creștină), Christen für die Wahrheit  (Creștini pentru adevăr), EDU-Schweiz, Familienlobby Schweiz, Ziarul «freund», Gebet für die Schweiz (Rugăciune pentru Elveția), Human Life International (HLI) Schweiz, Ja zum Leben (JzL) (Da vieții), Pro Life, Emmanuel SOS Adoption, Schweizerische Stiftung für die Familie (SSF) (Fundația elvețiană pentru adopții), Vereinigung katholischer Aerzte der Schweiz (VKAS)(Asociația doctorilor catolici din Elveția), Young & Precious, Ziarele ‘ethos’ si ‘factum’, Zukunft CH
[3] http://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_Switzerland


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button