Marşul pentru Viaţă

Marșul pentru viață 2021 de la Washington are loc online. Unde au loc alte marșuri online și offline din SUA

Redacția Stiripentruviata.ro

Organizația March for Life a anunțat vineri că Marșul pentru viață de la Washington, DC, programat pentru 29 ianuarie, va fi organizat exclusiv online. Este pentru prima dată în istoria de peste patru decenii a evenimentului când acesta nu iese pe străzile orașului.

În fiecare an, în ianuarie, la aniversarea deciziei Curții Supreme care a legalizat avortul în SUA, sute de mii de americani veneau din toată țara pe un ger cumplit, ca să le transmită legiuitorilor cerința lor de a proteja copiii nenăscuți și de a le sprijini pe mamele acestor copii. În 2017, Donald Trump a devenit primul președinte american care a participat la eveniment.

Organizatorii au anunțat două motive importante pentru decizia de a organiza marșul online: ca să evite riscul pandemic, dar și ca să nu pună presiune suplimentară asupra forțelor de ordine deja concentrate în zona Capitoliului după incidentele de la demonstrația pro-Trump din 6 ianuarie.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

March for Life îi invită pe americani să se înregistreze online pentru a primi pe mail linkul de acces la evenimentul desfășurat în spațiul virtual în 29 ianuarie, între 11:00 și 13:00, ora locală (18:00-20:00 ora României).

Tema din acest an este „Together Strong: Life Unites” („Puternici împreună. Viața unește”).

SUA: Marșuri pentru viață locale

La San Francisco, Marșul pentru Viață de pe Coasta de Vest se va desfășura ca de obicei, mai puțin discursurile și evenimentele de pe scenă. Participanții se vor întâlni în data de 23 ianuarie, la 12:30, ora locală (22:30 ora României), în Civic Center Plaza, și vor merge pe Market Street.

Evenimentul va fi precedat de liturghia de la Catedrala St. Maryʼs, oficiată de la 10:30 (ora locală). În ziua anterioară, de la ora 17:00, la Biserica Dominicană St Dominicʼs va avea loc și o Veghe pentru viață, cu slujba vecerniei și o slujbă de comemorare pentru copiii nenăscuți.

În restul țării se organizează și alte marșuri – online sau offline –, locațiile fiind actualizate pe site-ul marchforlife.org.

Creștinii ortodocși din Biserica Ortodoxă din America (OCA) au organizat propriul Marș pentru viață online, care va fi transmis în direct pe site-ul OCA.org în 28 ianuarie, începând de la ora 19:30 (ora de pe Coasta de Est).

În duminica dinaintea marșului, Biserica Ortodoxă din America va marca, la fel ca și în anii anterior, „Duminica pentru Sanctitatea Vieții”. Data acesteia, ca și cea a Marșului pentru viață, a fost stabilită în preajma aniversării legalizării avortului în America, care a avut loc printr-o sentință a Curții Supreme de Justiție a SUA, în 22 ianuarie 1973.

Marșul pentru viață organizat online de ortodocșii americani va consta dintr-o slujbă oficiată de Mitropolitul Tihon al Americii și un cuvânt al acestuia, urmate de un discurs susținut de dr. Ana Iltis, profesor la Universitatea Wake Forest din North Carolina și bioetician creștin. Transmisia online va avea rezervat și un moment dedicat organizațiilor care sprijină femei în criză de sarcină.

Istoria Marșului pentru viață în SUA

Primul Marș pentru viață a avut loc în 22 ianuarie 1973, când Curtea Supremă SUA a legalizat avortul la cerere. Imediat după acest moment, activiștii pro-viață și-au dat seama că acțiunile de advocacy și evenimentele publice nu erau suficiente și au început să înființeze și centre de sprijin pentru femeile însărcinate. Astăzi, aceste centre sunt de trei ori mai numeroase în SUA decât clinicile de avort.

Organizația Orthodox Christians for Life (OCLife), a credincioșilor pro-viață din Biserica Ortodoxă a Americii, îi îndeamnă pe cei care nu pot participa la un Marș local pentru viață să se implice în sprijinirea centre.

Așa arată locațiile tuturor centrelor de sprijin în criza de sarcină din America: sunt de cel puțin trei ori mai numeroase decât clinicile de avort din această țară.

OCLife spune că sunt trei lucruri pe care oricine le poate face în acest sens:

  • Să discute cu apropiații aducând argumente pro-viață la argumentele pro-avort, dar totodată căutând teren comun și ascultând preocupările preopinenților
  • Să se roage pentru copiii nenăscuți acasă, la biserică sau chiar în fața unei clinic de avort.
  • Să caute un centru local care oferă sprijin în criza de sarcină și să se implice ca voluntari sau cu donații financiare.

De-a lungul timpului, Marșul pentru viață s-a internaționalizat. Marșul pentru viață 2021 de la Paris are loc duminică, 17 ianuarie.

Află care sunt Rugăciunile scrise de Biserica Ortodoxă a Americii pentru Duminica Sanctității Vieții


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button