Marşul pentru Viaţăreligie

19 ianuarie 2020. Biserica Ortodoxă a Americii proclamă „Duminica pentru Sanctitatea Vieții” înaintea Marșului pentru viață

de Redacția, Stiripentruviata.ro

Biserica Ortodoxă a Americii (OCA) a stabilit ziua de 19 ianuarie 2020 ca Duminica Sanctității Vieții. Aceasta va fi marcată în toate parohiile prin ectenii și rugăciuni speciale (traduse mai jos, la finalul articolului). Preafericitul Tihon, Arhiepiscop de Washington și Mitropolit de America și Canada, urmează să facă public un mesaj cu prilejul acestei duminici.

Duminica Sanctității Vieții a fost stabilită de Biserica Ortodoxă a Americii pentru a preceda Marșul pentru Viață din America, eveniment public organizat anual în preajma datei la care Curtea Supremă de Justiție din SUA (SCOTUS) a legalizat în toate cele 50 de state de pe teritoriul Americii avortul la cerere, din orice motiv și până în ultima lună de sarcină.

Anul acesta, Marșul pentru viață de la Washigton are loc la 24 ianuarie 2020, iar marșurile pentru viață locale din în alte state americane au început deja din 10 ianuarie și vor continua până în luna martie, când și în România sunt organizate marșuri pentru viață în sute de localități. Tema din acest an a Marșului pentru viață 2020 de la Washington este Viața Emancipează: Pro-Viață înseamnă Pro-Femeie.

Pe 19 ianuarie, în Duminica Sanctității Vieții, ortodocșii din Biserica Ortodoxă a Americii vor comemora milioanele de victime ale avortului și vor proclama sacralitatea vieții umane încă de la concepție. Iar pe 24 ianuarie, Preafericitul Tihon, Mitropolitul de America și Canada, va participa la Marșul pentru viață de la Washington alături de clerici, membri ai cinului monahal și credincioși ai Bisericii Ortodoxe a Americii. Li se vor alătura și credincioși și clerici care aparțin de alte biserici ortodoxe cu jurisdicție pe teritoriul SUA, anunță un comunicat de pe site-ul OCA.org.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013

În dimineața zilei de 24 ianuarie, la Catedrala Saint Nicholas din Washington se va ține Sfânta Liturghie, după care participanții se vor alătura marșului din parcul National Mall. Pe scena marșului, Episcopul Apostolos de Medeia, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Ortodoxe Grecești a Americii, va rosti o rugăciune. La finalul evenimentului, Mitropolitul Tihon va ține o slujbă specială pentru victimele avortului.


Ecteniile și rugăciunile scrise de Biserica Ortodoxă a Americii pentru Duminica Sanctității Vieții

Cereri care se introduc la Ectenia Întreită, pentru comemorarea anuală din Duminica Sanctității Vieții

— Încă ne rugăm să dăruiești acestui popor voința de a face binele, de a părăsi răul și de a împlini dreptatea, de a respecta viață și a de împărtăși de binecuvântările Tale, grijindu-ne unii de ceilalți în milă și în adevăr.

— Încă ne rugăm să izgonești tot răul din inimile noastre și stricăciunea din legile noastre, dându-ne puterea de a sluji voia Ta cea sfântă și de a făptui dragostea Ta în lume.

— Încă ne rugăm să ne aprinzi în inimi dorința de a ne îngriji de nevoiași, de a arăta bunătate săracilor, de a adăposti pe cei fără adăpost și de a-i ajuta pe neajutorați.


Rugăciune care se citește după ce se spune de două ori „Fie numele Domnului Binecuvântat…”, la comemorarea anuală din Duminica Sanctității Vieții

Domnului să ne rugăm. Doamne, miluiește.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule Unule-născut din sânurile Tatălui, Dumnezeu adevărat, Izvorul vieții și nemuririi, Lumină din Lumină, Care ai venit să luminezi lumea: Prin puterea Preasfântului și de viață făcătorului Tău Duh, ai binevoit să te sălășluiești în pântecele Fecioarei Maria pentru mântuirea sufletelor noastre. Stăpâne, Care ai venit pentru ca noi să avem viață din belșug, te rugăm luminează mintea și inima celor orbiți pentru a înțelege adevărul că viața începe la concepție și că cel nenăscut din pântecele maicii sale este împodobit cu chipul și asemănarea Ta; dă-ne nouă să păzim, să prețuim și să protejăm viața tuturor celor care nu se pot apăra sau îngriji ei înșiși. Pentru că Tu ești Dătătorul de Viață, ne aduci pe fiecare din neființă la ființă și ne pecetluiești pe toți cu nemărginita și dumnezeiasca Ta dragoste. Ai milă, Doamne, de cei care, din neștiință, sau de bunăvoie, se împotrivesc bunătății și proniei Tale dumnezeiești prin fapta cea rea a avortului. Dă-le lor și nouă, tuturor, să ajungem la lumina Adevărului Tău și să Te slăvim pe Tine, Dătătorule de Viață, împreună cu Tatăl și cu Preasfântul și de viață făcătorul Tău Duh, acum și pururea și-n vecii vecilor. Amin.

(Se cântă apoi pentru a treia oară „Fie numele Domnului Binecuvântat…”, urmat de  obișnuitul Otpust.)

Descarcă de aici ecteniile și rugăciunile în limba engleză.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button