Marşul pentru Viaţă

Marșul pentru viață 2024 de la Madrid: „Da pentru viață”

de Redacția Stiripentruviata.ro

Platforma „Si a la Vida” („Da pentru viață”), care reunește peste 500 de organizații și grupuri civice, a organizat duminică, 10 martie, Marșul pentru viață 2024 de la Madrid. Evenimentul s-a finalizat cu citirea unui Manifest intitulat „Da pentru Viață” și un concert final de celebrare a Vieții. Aproximativ 5.000 de persoane au participat.

Alicia Latorre, președinta Federației Spaniole a Asociațiilor Pro-Viață, a explicat că participanții nu-și doresc doar să atragă atenția că avortul ia viața unui copil, ci și pentru dreptul lor de a se aduna pentru a transmite acest mesaj, deoarece, în ultimul timp, manifestările pro-viață din Spania s-au confruntat cu probleme din cauza poliției.

Însărcinată? Suntem alături de tine. Sună acum la 0800.070.013
Aproximativ 5000 de persoane au participat la Marșul pentru viață de la Madrid duminică, 10 martie 2024. Foto: Facebook / Noticias de ultima hora

În acest scop, unii participanți au venit cu pancarte pe care scria: „Rugăciunea nu este hărțuire”. Acestea fac referire la obiceiul de a organiza grupuri de veghe cu rugăciune în apropierea clinicilor de avort.

Alte pancarte ai purtat mesaje ca:

„Un embrion este o ființă umană.”

„Pentru finalul demn al vieții avem îngrijirile paliative.”

„Orice viață este demnă de a fi trăită.”

„Tinerii spun Da vieții.”

La finalul marșului, au fost oferire mărturii pro-viață. Prima vorbitoare a fost Paloma Zafrilla, al cărei frate în vârstă de 26 de ani este incapacitat în proporție de 96 și are nevoie de aceleași îngrijiri ca un bebeluș în vârstă de 6 luni. Totuși, el aduce bucurie familiei sale, în ciuda dizabilităților.

Paloma Zafrilla, mărturie la Marșul pentru viață 2024 de la Madrid. Foto: Youtube (Captură ecran)

„O viață nu este niciodată mai puțin viață în funcție de abilitățile pe care le ai… nu suntem mașini și valoarea noastră nu se bazează pe ceea ce producem”, a spus Paloma Zafrilla. Mesajul ei este relevant în contextul în care mulți copii diagnosticați înainte de naștere cu dizabilități „incompatibile cu viața” sunt avortați.

Cea de-a doua mărturie a fost dată de Clare și Diego, alături de care au urcat pe scenă cei trei copii ai lor. Cel mai mic, Felipe, a fost diagnosticat înainte de naștere cu o boală cardiacă congenitală, iar părinților săi li s-a spus că nu va supraviețui.

Marșul „Da pentru viață” a inclus mesaje de respingere a avortului și eutanasiei. Foto: Facebook / Noticias de ultima hora

Cu toate acestea, părinții au refuzat avortul iar medicii au reușit să-l salveze pe Felipe după ce s-a născut. „A fost complicat, dar plin de bucurie”, au mărturisit părinții lui Felipe, bucuroși că nu au acceptat recomandarea de a-l avorta pe copilul cel mic.

Manifestul final al evenimentului a afirmat că mișcarea „Da pentru viață” respinge „toate legile și practicile care amenință viața și natura umană în orice moment al existenței sale, precum și afacerile și ideologiile care le susțin”.

Marșul pentru viață 2024 de la Madrid s-a încheiat cu eliberarea de baloane pe fundalul sonor al unei inimi de bebeluș așa cum se aude ea bătând la ecograf.

Avortul este permis în Spania până la 14 săptămâni de sarcină. Cu toate acestea, formularea legii le permite medicilor libertatea de a decide că un avort este „necesar” și dincolo de această limită.

Marșul pentru viață de la Madrid a fost organizat de platforma „Si a la Vida!” („Da pentru viață”), care reunește aproximativ 500 de organizații și grupuri civice pro-viață din Spania. Foto: Facebook / Noticias de ultima hora

Legea permite avortul până în săptămâna 22 de sarcină din motive de patologie fetală sau de sănătate maternă (fizică sau psihică). Chiar și după limita de 22 de săptămâni de sarcină, avortul mai este totuși permis, dar cu aprobarea unei comisii medicale.


Ai o opinie despre un subiect de actualitate? Scrie-ne la

stiripentruviata@gmail.com


DISCLAIMER: Stiripentruviata.ro condamnă instigarea la ură şi violenţă. Dar, după cum confirmă şi CEDO în cazul Handyside vs. UK (para 49), Stiripentruviata.ro consideră că dezbaterea onestă şi libertatea de exprimare pe subiecte de interes public – printre care se numără şi avortul sau atracţia pentru persoane de acelaşi sex – trebuie să aibă loc în mod democratic, fără a fi cenzurate de ameninţarea că vor fi interpretate ca „discurs al urii”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole relaționate

Back to top button